Spitskoolstamppot met worst

Nodig: 750 g aardappels (afkokend); 500 g spitskool; 2 uien; 1 stuk chorizo van ca. 300 g; scheutje melk; olijfolie; 4 klontjes boter; zout

Gemaksvoeding, handomdraai, ambachtelijk. We worden om de oren geslagen met kreten op verpakkingen van voedingsmiddelen. Op het pakje Puree à la minute staat apetrots dat er 100 procent kwaliteitsaardappelen zijn gebruikt en dat je aan de inhoud van het zakje géén boter en melk hoeft toe te voegen. Bravo! En wat is er zo handig aan de vierkante gehaktbal waarvan de bedenkers beweren dat die bal makkelijker te bakken is. Ze zijn vergeten te tellen.

Maak je een gerecht voor vier personen dan dien je die vierkante ballen (met zes kanten) volgens de instructies regelmatig - laten we zeggen tweemaal - om te draaien, dus minimaal 4 x 6 = 24 maal 2 is 48 keer. De handigste gehaktbal om snel te bakken is zoals wij al heel lang weten een platgeslagen bal, namelijk de hamburger. Omdat puree uit zakken en pakjes bij culi-wet verboden is moeten voor het recept van vandaag (voor 4 personen) wel degelijk aardappels worden geschild én gewassen. Nog meer slavenarbeid: ook de spitskool moet dun worden geschaafd of gesneden, de uien gepeld en in dunne ringen gesneden. Dan wordt het vel van de chorizo gehaald, waarna de worst in plakjes of blokjes wordt gesneden. Al dat gesnij levert wel de sensatie van 'koken met je oren' op. En wat ook zo vreselijk onhandig is dat die uienringen apart in olijfolie in een koekenpan moeten worden gebakken. Zorgvuldig, op een niet te hoog vuur, want de ringen dienen zacht, gaar en hooguit beige van kleur te zijn. Kook de aardappels in licht gezouten water in circa 20 minuten gaar. Controleer of er nog genoeg water in de pan zit, want vastkokers, aardappels die tot kruim koken, willen nog wel eens droog koken en aanbakken. Er moet ook voldoende water in de pan zitten omdat na 10 minuten de spitskool op de aardappels wordt gelegd.

Giet aardappels en kool af zodra de aardappels gaar zijn. Stamp aardappels en kool door elkaar. Voeg een scheutje warme melk toe en schep de gebakken uiringen en olie in de pan. Roer alles met een houten lepel door elkaar zodat er een smeuïge stamppot ontstaat. Roer er ten slotte de chorizo door en warm deze even goed door. Verdeel de stamppot over de borden en leg er een klontje boter op.

Morgen: Balinese speklapjes.

    • Anne Scheepmaker