Sneeuw, files en treinuitval

Gladheid door sneeuw- en hagelbuien heeft reizend Nederland vanochtend flinke vertraging opgeleverd. De ongelukken beperkten zich tot vooral blikschade. De problemen waren het gevolg van een sneeuwfront dat vanaf vijf uur vanochtend vanuit het zuiden het land over trok.

Om zeven uur stonden er volgens de Verkeersinformatiedienst al twintig files op de snelwegen. Op het hoogtepunt, rond negen uur, waren dat er zestig, met een totale lengte van 378 kilometer. Dat zijn er twee keer zo veel als normaal. De langste file (twintig kilometer) stond op de A4 tussen Delft en Amsterdam.

Ook het treinverkeer had te maken met vertraging. Vanwege de sneeuw werd besloten de treinen uit Utrecht naar Rotterdam en Den Haag niet meer te splitsen en te combineren. Daardoor reden er minder treinen. Volgens spoorbeheerder Prorail waren er in de rest van het land nauwelijks problemen als gevolg van de sneeuwval.

In Friesland waren de snelwegen A7 en A32 en de provinciale weg tussen Drachten en Leeuwarden beperkt te gebruiken. Gelderland telde meer aanrijdingen dan gebruikelijk als gevolg van glijpartijen. In de meeste gevallen bleven de gevolgen beperkt tot blikschade.

Bij bewoners in de regio Zuid-Holland Zuid viel rond het middaguur de stroom uit. Volgens energiebedrijf Eneco lag de oorzaak van de storing bij energieproducent Tennet. Toen deze krant ter perse ging was de stroomuitval nog niet verholpen.