Safin viert terugkeer met overwinning

De Russische tennisser Marat Safin heeft gisteren in Dubai een succesvolle rentree gemaakt. In zijn eerste partij sinds vorig jaar augustus versloeg hij zijn landgenoot Nikolai Davidenko met 4-6, 6-2 en 6-2.

Safin gisteren in Dubai tijdens zijn partij tegen Davidenko. Foto AP Marat Safin of Russia serves the ball to Nikolay Davydenko of Russia during the first round at the US$ 1 million Dubai Duty Free Men's Open tennis championship in Dubai, UAE, Tuesday, Feb. 28, 2006. (AP Photo/ Victor Romero) Associated Press

Safin miste wegens een zware blessure aan zijn linkerknie een lange reeks van toernooien, waaronder de US Open in 2005 en dit jaar de Australian Open, waar hij zijn titel had moeten verdedigen. De Rus had zijn terugkeer aanvankelijk gepland in Marseille, vervolgens in Rotterdam, maar trok zich op het laatste moment terug voor deze toernooien. Davidenko was vorige week in Ahoy' nog halve finalist.

Safin had vooraf niet verwacht dat hij in Dubai opgewassen zou zijn tegen zijn landgenoot. 'Ik had absoluut niet verwacht dat ik zou winnen, want Davidenko staat zo sterk te spelen', gaf Safin na afloop aan. 'Ik voelde me verlaten op de baan en mijn forehand liep voor geen meter. Met de knie ging het goed, maar ik was toch een beetje bang. Sommige ballen liet ik lopen en sommige bewegingen waren moeilijk te maken. Ondanks deze winst ben ik er nog lang niet, ik heb nog wel wat bergen te beklimmen.'

Safin, tweevoudig grandslamwinnaar, kreeg vorig jaar maart voor het eerst last van de knie. Tot augustus bleef hij doorspelen, maar daarna werd hij gedwongen te stoppen. Tijdens de rustperiode van een halfjaar twijfelde de huidige nummer 53 van de wereld geregeld of het nog wel zou lukken zich weer met de toppers te meten. 'Ik kan nog steeds niet veel verwachtingen hebben, voorlopig zal ik het per wedstrijd bekijken.'

Safin speelt in de tweede ronde tegen de Belg Olivier Rochus, vorige week kwartfinalist in Rotterdam.

Ook Roger Federer keerde in het golfstaatje na een paar weken van afwezigheid terug op de baan. De Zwitser won in twee sets van zijn landgenoot Stanislav Wawrinka: 7-6 en 6-3. Tevreden was de nummer één van de wereld niet. 'Het was op en af. Nu eens functioneerde mijn service, dan weer niet.'

John van Lottum verloor in Dubai in de eerste ronde met 6-3 en 7-6 van de Tsjech Radek Stepanek, zondag nog winnaar van het toernooi in Rotterdam.