Resultaten van Wolters verrassen

Het aandeel Wolters Kluwer is vanochtend met bijna 6 procent omhooggeschoten nadat het bedrijf betere jaarcijfers publiceerde dan verwacht. De beurskoers bereikte zijn hoogste punt sinds 2002.

Het herstelplan van uitgeverij Wolters Kluwer dat zij kort na haar aantreden in 2003 presenteerde, loopt op schema, liet bestuursvoorzitter Nancy McKinstry weten. Het komt niet dagelijks voor dat een AEX-fonds een koersstijging van 6 procent boekt.

McKinstry toonde zich vooral tevreden met de autonome omzetgroei van 3 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar, tegenover 1 procent in dezelfde periode van 2004. Dat kwam vooral door nieuwe producten en doordat het bedrijf zijn klanten beter wist te behouden. Vanaf 2007 wil het bedrijf een jaarlijkse autonome groei realiseren van 4 procent. McKinstry verwacht dat dit voornamelijk zal komen van de divisies die zich richten op gezondheid en op financiële dienstverlening.

Ook verwacht McKinstry dat de inkomsten uit online diensten het komende jaar zullen toenemen. Een van de doelen uit het herstelplan was om te zorgen dat elektronische producten, waaronder online diensten en software, vanaf 2007 zo'n 45 procent van de omzet zullen uitmaken. Internet is nu goed voor 19 procent van de omzet, volgend jaar moet dit een kwart zijn. Volgens McKinstry komt de online groei momenteel vooral uit Europa, waar het gebruik van tijdschriften en andere producten via internet pas de laatste 18 maanden echt op gang is gekomen. In de Verenigde Staten was dit al langer het geval.

Wolters Kluwer werkt nu aan een wereldwijd online platform voor zijn producten op juridisch en fiscaal gebied, dat in de komende twee jaar moet worden gelanceerd.

Over heel 2005 behaalde Wolters Kluwer een omzet van 3,37 miljard euro, 3 procent meer dan het jaar ervoor. De nettowinst van het bedrijf viel met 261 miljoen euro 16 procent lager uit dan het jaar ervoor. Dit komt volgens het bedrijf doordat het in 2004 een aantal onderdelen had verkocht, wat toen een positieve uitwerking had op de winstcijfers.

Voor dit jaar is de uitgeverij niet van plan grote overnames te doen of onderdelen af te stoten, liet McKinstry weten. Ook de divisie onderwijs, die het in verhouding minder goed doet, staat niet te koop.

Wolters Kluwer maakte verder bekend dat zijn administratiekantoor wordt opgeheven. Daarmee ruimt het concern een beschermingsconstructie op, waar de laatste jaren kritiek op was ontstaan.