Ramzan Kadirov nu premier

Sergej Abramov (33), premier van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, treedt af. Sinds november revalideert hij in een Duits ziekenhuis na een auto-ongeluk vlak buiten Moskou.

De Tsjetsjeense president Achanov zei gisteren dat de premier aftreedt om gezondheidsredenen, Abramov ontkent dat. Hij maakt gewoon plaats voor zijn vice-premier Ramzan Kadirov, de sterke man van Tsjetsjenië.

Ramzan Kadirov leidt een vijfduizend man tellend politielegertje dat wordt verdacht van talrijke moorden en verdwijningen. Hij is de zoon van Achmed Kadirov, de president die in mei 2004 werd opgeblazen. Op 5 oktober wordt Ramzan dertig, dan mag hij president worden. Het Kremlin steunt hem, Poetin verscheen meermalen met Ramzan op tv.

Het aftreden van Abramov geldt in Rusland als het sluitstuk van de Tsjetsjenisering. Sinds 2002 trekken de Russen zich geleidelijk terug in hun kazernes en laten het bestuur én de strijd over aan hun Tsjetsjeense vazallen. Wel keek tot dusver een etnische Rus ze als premier op de vingers. Dat leidde soms tot een machtsstrijd met de Kadirovs, die de Rus altijd verloor.

In Moskou bestaat enige beduchtheid voor de ambities van Ramzan. Hij verbood gokken en drank. Naar aanleiding van de cartoon-oorlog zette hij Deense hulpverleners uit zijn republiek.