Psyche soldaten lijdt onder 'Irak'

Ruim eenderde van de Amerikaanse miltairen in Irak zoekt na zijn dienstverband psychologische hulp. Dit blijkt uit een onderzoek van het Pentagon. Het Amerikaanse ministerie van Defensie baseert zich op vragenlijsten die ruim 300.000 soldaten invulden na hun terugkeer in de VS.

Soldaten die vochten in Irak blijken vaker psychische klachten te ervaren dan collega's die elders gelegerd waren. Van de Irak-gangers had 19 procent mentale gezondheidsproblemen. Dit tegen 11 procent van de soldaten in Afghanistan en 8,5 in andere gebieden, zoals Bosnië. De auteur van het rapport stelde in The Washington Post dat soldaten in Irak meer stress ervaren, omdat 'een frontlijn ontbreekt'. Militairen kunnen zowel tijdens de patrouille als op de basis slachtoffer worden van aanslagen.

Gisteren publiceerde het bureau Zogby een peiling onder Amerikaanse soldaten in Irak. Bijna negen van de tien ondervraagden denkt in Irak te zijn om Saddam Hussein te straffen voor zijn aandeel in de aanslagen van 11 september 2001. De regering-Bush heeft inmiddels bekend dat Irak niets met '9/11' te maken had.

Van de 944 geënquêteerde manschappen meent 42 procent dat het doel van de Amerikanen in Irak 'wazig' is. De overige 58 procent zegt dat het leger een 'duidelijke' missie heeft. Toch meent 72 procent dat het leger binnen een jaar moet vertrekken. Ruim een kwart is voor onmiddellijke terugtrekking. De regering stelt regelmatig dat voorstanders van zo'n snelle aftocht de Amerikaanse militairen onvoldoende steunen.

Tenslotte bracht de Amerikaanse nieuwszender CBS gisteren een peiling naar buiten waarin de populariteit van Bush gedaald was tot 34 procent, het laagste niveau sinds hij in 2000 aan de macht kwam. Na de aanslagen van september 2001 steunde negen op de tien Amerikanen hun president.

Bush' impopulariteit kent twee hoofdoorzaken. Allereerst is er onvrede over de overname van enkele Amerikaanse havens door een bedrijf uit Dubai. Daarnaast groeit het pessimisme over de Irak-oorlog. In de CBS-peiling zei 62 procent te denken dat het slecht gaat met de Amerikaanse pogingen de rust te herstellen in Irak. In januari lag dit percentage nog op 54.