Pirot wil Haagse gift niet

De burgers van de Servische stad Pirot moeten geen hulp accepteren van de gemeente Den Haag, want daar zitten 'de grootste vijanden' van de Serviërs en daar worden 'onze meest eerbare mensen' berecht.

Dat vindt de plaatselijke Servische Radicale Partij (SRS), de partij van de rechts-extremisten en ultra-nationalisten in Servië en de grootste partij in de gemeenteraad van Pirot.

Aanleiding voor de uitspraak was een gift van de gemeente Den Haag aan Pirot, een bus. Die kwam zondag in Pirot aan. Een jaar geleden wendde de gemeente Pirot zich tot een aantal ambassades in Belgrado met een verzoek om hulp. Een bus bijvoorbeeld, die kon men goed gebruiken. Bemiddeling van de Nederlandse ambassade in Belgrado en die van de unie Servië en Montenegro in Den Haag leidde tot de Haagse gift. Pirot wil de bus gebruiken als schoolbus en voor het vervoer van sporters naar uitwedstrijden.

Maar de SRS werd, bij monde van de lokale partijchef Boban Vojinovic, heel boos, omdat het cadeau afkomstig is uit de stad waar het Joegoslavië-tribunaal zetelt. De SRS, zei hij, wil geen 'liefdadigheid van diegenen die onze meest eerbare en fatsoenlijkste mensen' gevangen houden. Die opmerking sloeg mede op SRS-leider Vojislav Seselj, die door wijlen de Servische premier Djindjic 'de Hitler van de Balkan' is genoemd en die in een Haagse cel afwacht tot het Joegoslavië-tribunaal zich over zíjn blijken van eerbaarheid en fatsoen uitspreekt. De gift uit Den Haag, aldus Vojinovic, is 'schandelijk'. Pirot moet 'dit stuk schroot' onmiddellijk terugsturen.

De Nederlandse ambassade in Belgrado liet gisteren weten de 'tendentieuze' opmerkingen te betreuren. Ze legde nog eens uit dat het niet de burgers van Den Haag of de gemeente Den Haag zijn die Servische verdachten gevangen houden, maar de VN. Het Joegoslavië-tribunaal is een VN-hof en Den Haag heeft er niets over te vertellen. 'Het is heel teleurstellend te lezen hoe van een gebaar van goede wil politieke propaganda wordt gemaakt en hoe feiten worden verdraaid en het publiek wordt opgehitst', aldus de ambassade.