'Onze optredens zijn als rituelen'

De duistere en gerekte muziek van het Amerikaanse SunnO))) mengt metal met jazz en avant-garde. De groep is ook populair bij intellectuele muzieklief-hebbers. 'Maar dat kan nooit lang duren.'

SunnO))): Greg Anderson en Stephen O’Malley

De Amerikaanse groep Sunn0))) rekt de metal op met langedurige drones en biedt volop ruimte aan avant-gardistische elementen. Nu is de groep op tournee met Earth, hun grote inspiratiebron. Earth is de groep van Dylan Carlson, een gitarist die het niet verdient om uitsluitend de geschiedenis in te gaan als de man die het geweer leverde waarmee Kurt Cobain zelfmoord pleegde. De invloedrijke cd Earth 2 (1993) bevat drie slepende en uitgebeende nummers, waarop de rek van tergend trage riffs wordt beproefd.

'Stephen O'Malley en ik begonnen Sunn0))) om voor onszelf die Earth-riffs na te spelen', zegt Greg Anderson. 'Earth heeft hetzelfde als oude hardrockbands zoals Black Sabbath en Led Zeppelin: een treffend gevoel voor het donkere, voor de hypnotiserende en verheffende werking van drones, herhaalde grondtonen. Stephen en ik zijn enorme metalfans, maar daarnaast interesseren we ons voor veel meer muzieksoorten.'

Sunn0))) is vernoemd naar het Amerikaanse versterkermerk Sunn, de typografie is gebaseerd op het logo. Hun platen kenmerken zich door langdurig voortslepende en spijkerharde drones. Drums en zang zijn goeddeels afwezig, het gaat om het bijna fysieke effect van traag verschuivende gitaren die de laagste frequentiespectra leeg lijken te schrapen. De groep werkt geregeld met gasten, zoals Julian Cope, gitarist Oren Ambarchi, leden van de Japanse groep Boris en, op de laatste cd Black One, Malefic van het black metal-project Xasthur. Die zong zijn ijzingwekkende partijen voor het nummer Bathory Erzsébet vanuit een doodskist. 'We wilden de claustrofobische toon in zijn zang aandikken door hem in een passende omgeving neer te leggen.'

De theatrale elementen van de metal zijn aan Sunn0))) welbesteed. De groep treedt op in gewaden die het midden houden tussen monnikspijen en de laatste mode voor druïden. 'We willen dat onze optredens eruit zien als rituelen. Zo gaat het publiek de muziek anders benaderen en het helpt ons ook om in een soort meditatieve staat te komen. Dat rituele aspect is erg belangrijk voor ons. Dat is bij rock in het algemeen het geval, maar wij willen het tot in het extreme versterken.'

Mede dankzij de activiteiten van Earth en Sunn0))) is er de laatste jaren een toenadering tussen metal en de avant-garde. 'In de jaren tachtig had je crossovers tussen metal en punk, Earth combineerde Black Sabbath met de ideeën van minimal-componist LaMonte Young, wij gebruiken elementen uit experimentele muziek en zelfs strategieën uit de jazz. Zo klinkt het misschien niet, maar de vrijheid, de experimenteerdrang en de zoektocht naar nieuwe richtingen van de beste jazz, de elektrische jazz van Miles Davis bijvoorbeeld, nemen wij zeer ter harte.'

De plotselinge aandacht voor metal vanuit 'intellectuele' muziekkringen gelooft Anderson verder wel. 'Ik denk niet dat een liefhebber van avant-garde per definitie intelligenter is dan een metalliefhebber die naar Slayer of Destruction luistert. Het is leuk om in serieuze muziekbladen als The Wire te staan, maar dat kan nooit lang duren. Onze laatste plaat is in dat blad tenslotte compleet afgekraakt, en misschien is dat maar goed ook.'

Sunn0)))treedt op met Earth: 3/3, Paradiso (Amsterdam, Tegentonen-festival), 12/3, Vera Groningen. Cd Black One (Southern Lord, distr. Konkurrent).

    • Jacob Haagsma