'NAVO in Darfur ramp'

Een leidende rol voor de NAVO in een internationale vredesmacht in de West-Soedanese regio Darfur zou 'een recept voor een ramp' zijn.

Dat heeft Jan Pronk, de hoogste vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Soedan gisteren in New York gezegd. Pronk zei ook dat Soedan fel campagne voert tegen de vorming van een VN-macht en dat de Afrikaanse Unie (AU) mogelijk haar vredesmacht in Darfur wil laten blijven.

De VS ijveren voor versterking van de huidige beperkte logistieke rol van de NAVO en voor VN-inzet in Darfur, waar vele tienduizenden Afrikaanse burgers zijn gedood door Arabische bondgenoten van de Soedanese regering.

Pronk zei dat de toestand in Darfur moeilijk blijft. Volgens Pronk is óf een effectieve AU-macht nodig óf de VN.

Maar Soedan staat volstrekt vijandig tegenover een leidende NAVO-rol, zei hij, en heeft ook een zeer harde positie ingenomen tegen vervanging van de AU-macht door de VN. De regering ziet volgens hem een samenzwering die Soedan tot een nieuw Irak maakt, en 'het klimaat in Khartoum wordt steeds meer anti-VN [...] Ze spreken van herkolonisering, van invasie, imperialisme, van een complot tegen de Arabisch-islamitische wereld.'

In reactie op de Soedanese campagne zou de Afrikaanse Unie aarzelen het eerder genomen besluit te bevestigen om haar missie in Darfur over te dragen aan de VN. Pronk zei dat als de AU - waarschijnlijk komende vrijdag - inderdaad van haar besluit terugkomt, de VN de missie in Darfur niet kunnen overnemen.