Matthew Modine

Matthew Modine speelt nu een filmregisseur in 'Mary'. Eerder was hij onder meer een zielige acteur en een soldaat in Vietnam.

Foto AFP NEW YORK - NOVEMBER 17: Actor Matthew Modine poses in David Chu's section of Sax Fifth Avenue while promoting his new book "Full Metal Jacket Diary" on November 17, 2005 in New York City. (Photo by Mat Szwajkos/Getty Images) *** Local Caption *** Matthew Modine;Steven Toia Getty Images/AFP

De Amerikaanse acteur Matthew Modine speelde in 1987 de hoofdrol in Stanley Kubricks Vietnamfilm Full Metal Jacket. Modine was/werd de journalist door wiens ogen de kijker de andere rekruten ziet sneuvelen, aftakelen en anderszins geraakt ziet worden door de grote gekte die oorlog heet. Vorig jaar publiceerde Modine de foto's en het dagboek dat hij op de set van de film in Londen bijhield. Het opnemen van Full Metal Jacket was minder zwaar dan van Francis Ford Coppola's Apocalyse Now ('dit is geen film over Vietnam, dit is Vietnam' luidt de legendarische uitspraak) maar Kubrick liet zijn acteurs op de set in Londen ook wel zweten. Ze kregen bijvoorbeeld hetzelfde soort vlees en fruit te eten dat de Amerikanen in Vietnam hadden - letterlijk, uit twintig jaar oude blikjes, zo blijkt uit het dagboek dat de 24-jarige Modine bijhield tijdens de uiteindelijk anderhalf jaar durende opnames.

Het zou mooi zijn als Modine over meer regisseurs dan Kubrick zo'n dagboek had bijgehouden. Hij werkte ook met Robert Altman (Short Cuts, 1993), Oliver Stone (Any Given Sunday, 1999), Alan Parker (Birdy, 1984), Jonathan Demme (Married To the Mob, 1988), Mike Figgis (The Browning Version, 1994), en nu met Abel Ferrara (Mary, 2005). Over Robert Altman zou hij bijvoorbeeld uitgebreid kunnen vertellen waarom die hem in Short Cuts eerst een zwembadschoonmaker wilde laten spelen en later toch een neurochirurg. Waarom? Hoe gaat zoiets? Volgens sommigen zeurde Modine teveel over de beweegredenen van de schoonmaker.

Helaas is Modine ook zo'n acteur die nog steeds achtervolgd wordt door de rollen die hij heeft afgewezen. Hij was bijvoorbeeld gevraagd voor de hoofdrol in Top Gun, maar wees hem af omdat hij niet hield van de koude-oorlog mentaliteit van de film. In een van zijn bekendste rollen, in Tom DiCillo's hilarische The Real Blonde (1997) speelt Modine een acteur die er zulke hoge maatstaven op nahoudt dat hij helemaal niet aan de bak komt en tenslotte genoegen moet nemen met een mager bijrolletje in een videoclip van Madonna. Zo erg is het met Modine niet, maar echt doorgebroken is hij nooit. Een van zijn eerste grote rollen speelde hij in 1984 in Birdy naast Nicholas Cage. Toen was niet duidelijk wie van de twee de grootste ster zou worden, Cage of Modine. Nu wel. Waarmee niet gezegd is dat dat aan de acteurs ligt. Misschien liggen er nog grote rollen in het verschiet voor Modine.

    • Bianca Stigter