'Leuke auto voor de woestijn'

Bij de presentatie van een 'super-SUV' (een luxe terreinwagen) denk je al snel aan autofabrikanten als Porsche, Volvo, Toyota, Ford, BMW of Mercedes. Gisteren op de toonaangevende autoshow in Genève was het echter Victor Muller, directeur-eigenaar van de Nederlandse beursgenoteerde producent van extravagante sportwagens Spyker, die een 'super-SUV', de Peking-to-Paris, lanceerde waarmee hij naar eigen zeggen in de autowereld 'een territorium betreedt waar nog niemand is geweest'.

Onder de naam 'Peking-to-Paris' (een rally uit 1907) werd in Genève de nieuwe Spyker onthuld. Foto AP The new Spyker Car D12 super SUV is shown, during the press days of the 76th Geneva International Motor Show, Tuesday, February 28, 2006, in Geneva, Switzerland. The show, featuring large numbers of World and European premieres, will be open to public from 2 through 12 March and is expected to attract over 700'000 visitors, including some 6000 journalists. (AP Photo/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi) Associated Press

De prijs van de sportwagen is er dan ook naar. Muller weet niet precies wat de nieuwe wagen - vier deuren, twee meter breed, 1,68 meter hoog en uitgerust met een Audi-motor - moet gaan kosten, maar in Nederland moet toch al snel tussen de 230.000 en 280.000 euro (exclusief belasting) worden neergeteld voor de nieuwe Spyker, waar voorlopig alleen nog maar een prototype van bestaat.

Op de weg zul je de nieuwe Spyker dan ook niet vaak zien. Het is een speeltje voor de superrijken en verzamelaars met een dikke portemonnee die elk nieuw exclusief model in hun garage zetten.

'Deze wagen is een leuk kerstcadeautje voor in de woestijn' , zegt Kees Blekxtoon (ex-IHC Caland, ex-Stork en ex-Boeing), verwijzend naar het Arabische kapitaal van 7,5 miljoen euro dat een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi in Spyker heeft gestoken. Blekxtoon: 'Ik adviseer Victor op moeilijke markten als het Midden-Oosten, India en China.'

Tijdens een delegatiereis naar de Verenigde Arabische Emiraten waar ook Blekxtoon en premier Balkenende afgelopen november aanwezig waren, kreeg Muller het geld in de schoot geworpen. Balkenende reed achter het stuur van een Spyker 140 kilometer van Abu Dhabi naar Dubai tijdens de trip. Holland-promotie in de woestijn.

Uiteraard is Muller het er niet mee eens dat de nieuwe Spyker alleen maar een 'hebbedingetje' is. 'Er worden tienduizenden Porsche Cayennes, Landrovers of VW Touaregs verkocht. Maar mijn klanten willen een exclusief product. Die worden bij Spyker op hun wenken bediend.'

    • Marc Serné