Laatste kans voor Van Bommel

Alle ogen zijn vanavond op Mark van Bommel gericht. In de vriendschappelijke interland tegen Ecuador krijgt de middenvelder eindelijk de kans een plek te veroveren in Oranje.

Mark van Bommel vorig jaar nadat hij met zijn toenmalige club PSV de landstitel had gewonnen. Foto Bas Czerwinski) 23-04-2005, EINDHOVEN. MARK VAN BOMMEL MET CIGAAR, NA HET BEHALEN VAN DE LANDSTITEL. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Mark van Bommel maakt een ontspannen, nee, zelfs vrolijke indruk. Het lijkt of hij zich meer dan ooit op zijn gemak voelt bij het Nederlands voetbalelftal. Fluitend loopt hij door de gangen van hotel Huis ter Duin, waar Oranje zich traditiegetrouw voorbereidt. Misschien is het een façade voor de buitenwacht, om zijn onzekerheid te verbloemen. Want er moet toch enige druk op zijn schouders rusten.

Vanavond heeft hij eindelijk de kans om het ongelijk van Van Basten te bewijzen. En misschien is het zelfs wel de laatste mogelijkheid om aan te tonen dat hij, de middenvelder van FC Barcelona, thuishoort in het Nederlands elftal. 'Ik wil mezelf geen druk opleggen', stelt Van Bommel nuchter. 'Dat werkt averechts. Je moet ook nooit tegen jezelf zeggen 'vandaag ga ik scoren', want dan gebeurt het juíst niet. Je moet gewoon normaal doen en dan komt de rest van zelf wel.'

Vorig jaar werd hij op bijna vernederende wijze afgeserveerd. In het duel met Roemenië moest hij vijf minuten na de rust van bondscoach Van Basten naar de kleedkamer. Vervolgens mocht hij niet mee naar Finland voor de interland in Helsinki. Van Basten was niet tevreden over de wijze waarop Van Bommel met name zijn verdedigende taken uitvoerde. Daar moest hij in zijn vakantie maar eens over nadenken. En in het nieuwe seizoen was er bij Barcelona gelegenheid om beterschap te tonen.

In Catalonië moest de Limburger zich bewijzen te midden van wereldsterren als Deco en Ronaldinho. Daar was hij niet meer de spil van het team waar alles omdraaide zoals bij PSV, maar één van de velen in de selectie. Van Bommel, misschien wel de beste Nederlandse speler van de eredivisie, diende elke week te knokken voor een plek in het sterrenensemble van trainer Frank Rijkaard.

Hij had er niet zo heel veel moeite mee, zegt hij nu. 'Dat kwam door de sfeer en beleving bij Barcelona. Van tevoren dacht ik: 'Poeh, het zal niet eenvoudig zijn om me bij zo'n grote club thuis te voelen'. Maar het ging bij wijze van spreken nog gemakkelijker dan bij PSV. De spelersgroep is zo ongecompliceerd, dat viel me ontzettend mee. Iedereen helpt je. Als je niet speelt staan er meteen mensen klaar om je op te vangen.'

Het aantal wedstrijden dat hij volmaakte was in het najaar op één hand te tellen. Toch maakte hij zoveel indruk met zijn optredens dat Van Basten hem voor de oefeninterland tegen Italië weer selecteerde. Van Bommel voelde zich in topvorm, beter dan nu. 'Sinds mijn debuut in het betaalde voetbal in 1992 (bij Fortuna Sittard, red.) heb ik niet zo goed gespeeld. Vanaf de eerste training bij Barcelona werd ik geconfronteerd met een hoger niveau dan in Eindhoven. Daar trek je jezelf aan op. Of je nu elke week wedstrijden speelt of niet, door de training word je al beter.'

Maar de opgaande lijn werd wreed verstoord door een ogenschijnlijk niet al te zware overtreding van George Boateng op de training van Oranje, waardoor hij een band in zijn linkerenkel scheurde. 'In zo'n vorm raak je normaal gesproken nooit geblesseerd. Maar het veld waarop we trainen in Katwijk is slecht en werkt blessures in de hand. Nog steeds. De mat van Quick Boys zit vol met modder hetgeen draaien, kappen en een bal aannemen bemoeilijkt.'

Dankzij de zware knieblessure van Xavi kreeg Van Bommel bij Barcelona na zijn herstel weer snel wat speelminuten. Overigens heeft hij dit seizoen pas zes hele competitieduels gespeeld. 'Maar van de laatste tien wedstrijden stond ik zeven keer in de basis, dat is toch niet slecht?' Eerder deze maand kwam Van Basten bij hem op bezoek in Barcelona. De bondscoach legde hem nog één keer uit wat hij van een middenvelder in Oranje verwacht. 'Van Basten vindt dat middenvelders in dienst moeten spelen van aanvallers. Ze moeten de spitsen ontlasten van hun defensieve taken.'

Verdedigen bij balverlies moet Van Bommel bij Barcelona ook vaker en stringenter dan bij PSV. 'In de aanval bij Barça heb ik drie geweldenaars voor me (Ronaldinho, Eto'o en Messi, red.) die heel weinig met hun directe tegenstanders meegaan. Dat vergt nog meer van een middenvelder in de omschakeling van balbezit naar balverlies. Wij kijken er in Nederland misschien vreemd tegenaan als een aanvaller niet mee verdedigt, maar het kan ook voordelen hebben. Tegen Real Madrid lieten we rechtsback Michel Salgado een paar keer vrij opkomen. Twee keer profiteerden we van de ontstane ruimte dankzij Ronaldinho met een doelpunt.'

Het zou vanavond wel eens zijn laatste kans kunnen zijn om ooit aan een WK deel te nemen. Bij de volgende interland in mei tegen Kameroen heeft Van Basten de selectie al doorgegeven aan de wereldvoetbalbond FIFA. 'Ik ben zo langzamerhand onderdeel geworden van een nationale discussie. Beter dan dat er helemaal niet over je wordt gesproken. Het is aan mij om nu geconcentreerd te blijven. Dat heb ik in Spanje wel geleerd. De druk is daar vele malen groter dan hier. Dan moet je vaak wel. Er zijn alleen al in Barcelona vijf kranten die je op de voet volgen.'

Rest de vraag waarom de bondscoach tot nog toe van mening was dat Denny Landzaat - uit vorm en vermoedelijk vanavond het slachtoffer van de terugkeer van Van Bommel - als rechtshalf beter functioneerde. De Limburger kent inmiddels het antwoord. 'Hij vindt dat Denny beter verdedigt voor het doel dan ik.' Van Bommel weet dus wat hem vanavond te doen staat.

    • Erik Oudshoorn