Juvenile

Ooit rapte Juvenile in de groep Hot Boys met drie andere, jeugdige rappers. Zijn toenmalige platenlabel Cash Money Records zag een goudmijn in hun jeugdige uitstraling en hun ruige raps over seks en geweld. Maar Juvenile zag hoe Cash Money-baas Brian 'Baby' Williams van het succes profiteerde; diens pronkerige wagenpark is een begrip in de hiphopwereld.

Juvenile voerde een slopende strijd om onder zijn oude bazen uit te komen, en raakte ook nog eens een groot deel van zijn bezittingen kwijt toen orkaan Katrina New Orleans verwoestte. Van al die blues is op zijn nieuwe album weinig terug te horen. Juvenile rapt juist speelser dan ooit. Hij doet dat over uitgeklede stuiterritmes die worden aangedreven door een belletje, een handklap, en snelle hi-hats. Energiek en doeltreffend, maar ook bijna emotieloos.

Inmiddels is Juvenile zelf baas van een label, UTP Records, met artiesten als de hongerig rappende Skip die de plaat een paar keren nieuw leven inblaast. Goed zijn ook de momenten waarop Juvenile een meer achterover leunende rapstijl combineert met soulmuziek. Maar over de hele linie was Juvenile als rapper overtuigender toen hij nog werd uitgebuit.

Juvenile - Reality Check (UTP/Atlantic 0756793529)

    • Saul van Stapele