In de handboeien

Een incident gisteren bij een debat in Utrecht: een lid van een lokale partij werd gearresteerd.

Een harde gil klinkt in de gang van het stadhuis in Utrecht. Anne Marie ten Berge van de lokale partij Finged (Financieel Gedupeerden, lijst 14) zal later zeggen dat een politieman haar toen nog in haar arm kneep. Ze was al geboeid, ze werd - in haar hemd - meegenomen naar een politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt: ze had de openbare orde verstoord.

Anne Marie ten Berge had gisteravond mee willen doen aan het verkiezingsdebat met lokale lijsttrekkers uit Utrecht. Ze was niet uitgenodigd omdat ze officieel geen lijsttrekker is: ze zou te weinig handtekeningen hebben om met haar lijst mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Dat was discriminatie, riep ze, en toen het debat zou gaan beginnen was ze tussen de andere lijsttrekkers gaan zitten.

De politie kwam. Het duurde zo'n vijf minuten voordat het lukte om bij Ten Berge handboeien om te doen. Ten Berge verzette zich hevig en riep dat ze in het publiek wilde gaan zitten. De andere lijsttrekkers keken toe, ze zeiden niets. Alleen GroenLinks-lijsttrekker Marry Mos stond op en zei: 'Kom op, kunnen we dit niet op een andere manier oplossen?'

Er werd niet naar haar geluisterd. D66-lijsttrekker Alice van Rooij zei na het debat dat Ten Berge zich al eerder agressief had gedragen. Ze zou burgemeester Annie Brouwer van Utrecht een keer hebben geslagen.

'Daar weet ik niets van', zegt een woordvoerder van Brouwer. 'Mevrouw Ten Berge is erg verward. Er is gisteren uitgebreid met haar gesproken, maar ze wilde niet luisteren toen haar werd gevraagd om bij het publiek te gaan zitten.'

Het debat van gisteravond heette: 'Weg met de kloof'. Een paar inwoners van Utrecht hadden zich voorgenomen om meteen te laten zien dat dat mogelijk was. Ze bemoeiden zich met bijna alle onderwerpen. Ze riepen dat het college van Leefbaar Utrecht, PvdA en VVD 'over de hoofden van bewoners heen' de inspraak had afgeschaft. Er waren wijkraden gekomen, maar daar voelden ze zich niet door vertegenwoordigd. Wethouder Walther Lenting, lijsttrekker van Leefbaar Utrecht, zei dat de inspraak nog steeds bestond. Iedereen kon in een wijkraad gaan zitten, toch?

Een man uit Kanaleneiland zei: 'Wat een kulverhaal. Maar jij wordt er toch uitgejaagd.' Leefbaar Utrecht, nu de grootste partij in de raad, zou volgens de peilingen zeven van de veertien zetels kwijtraken.

Bijdragen: Karin de Mik, Petra de Koning, Martin Steenbeeke en Guus Valk. Tips? mail stemming@nrc.nl. Dossier Gemeenteraadsverkiezingen op www.nrc.nl.