Idieut, puul euver

De lakmoesproef voor Steve Martin als inspector Clouseau is de eerste zin die hij uitspreekt in The Pink Panther. Beheerst hij het hilarische, semi-Franse accent dat Peter Sellers ooit voor deze politie-kluns verzon? ”Idieut, puul euver”, zegt-ie. ”Idiot, pull over.” Niet direct de grappigste zin uit de filmgeschiedenis, maar hij komt goed uit Martins mond. De reeks van acht Pink Panther-films die regisseur Blake Edwards maakte tussen 1963 en 1993 heeft een standaard gezet voor kolder die moeilijk te overtreffen valt, vooral in de films met Peter Sellers in de hoofdrol. Daar kan deze Panther-film van Shawn Levy niet aan tippen. Martin is veel te blij met zichzelf om een shabby inspecteurtje in een beige regenjas te spelen. De nukkige somberheid van Sellers wordt dringend gemist, hoewel moet worden gezegd dat Kevin Kline als ambitieuze hoofdinspecteur Dreyfus (in de oude reeks een rol voor Herbert Lom) erg goed is. En er zit één perfecte grap in de film, maar die is te zeer met de ontknoping verbonden om na te vertellen.

The Pink Panther. Regie: Shawn Levy. Met: Steve Martin, Kevin Kline, Beyoncé Knowles, Jean Reno, Emily Mortimer. In: 74 bioscopen.