Google stelt beleggers teleur

De beurskoers van Google is gisteren met 7,1 procent gedaald nadat de financiële topman van het Amerikaanse internetbedrijf met een omzetwaarschuwing was gekomen. Analisten noemden de reactie van de markt overdreven, omdat Google vrijwel onmogelijk zijn hoge groeicijfers kan handhaven. Anderen menen echter dat Google te afhankelijk is geworden van advertentie-inkomsten.

George Reyes, die met de waarschuwing kwam, nuanceerde zijn woorden later en zei dat Google nog veel groei te wachten stond. Maar op de Nasdaq, de technologiebeurs van New York, was het kwaad geschied. Beleggers deden massaal afstand van hun stukken. Zij waren al teleurgesteld over de resultaten in het vierde kwartaal van 2005, die al bewezen dat Google minder hard kon groeien. De koers duikelde gisteren na de waarschuwing onmiddellijk met 13 procent en nam heel Wall Street mee in zijn val. Vervolgens werd het verlies teruggebracht tot 7,1 procent op 362,62 dollar per aandeel. Google ging anderhalf jaar geleden naar de beurs, en de koers bereikte een hoogtepunt vorige maand op 475,11 dollar, waarna de kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2005 kwamen. De omzet nam niet toe met 109 procent (tot 1,19 miljard dollar) zoals gemiddeld in de voorgaande drie maanden, maar met 97 procent.