Gezellig moorden in Slowakije

Zou het iets te maken kunnen hebben met de oorlog in Irak en de uitwassen van de Amerikanen in de Abu Ghraib-gevangenis en Guantánamo Bay? Een aantal recente horrorfilms schept excessief genoegen in het tonen van gruwelijke martelingen. In de voetsporen van Saw en Saw II volgt nu het door Quentin Tarantino geproduceerde Hostel van Eli Roth, eerder al maker van de culthit Cabin Fever. De Slovaakse autoriteiten tekenden al protest aan tegen de wijze waarop hun land wordt geportretteerd.

In de Slowaakse hoofdstad Bratislava leveren bloedmooie meiden nietsvermoedende toeristen uit aan een geheim genootschap dat voor zijn plezier martelt en moord in een verlaten ziekenhuis. Ook Nederland zou protest kunnen aantekenen. Het genootschap wordt geleid door een geflipte Nederlandse zakenman die eigenlijk arts had willen worden - een wat dunne verklaring voor zijn plezier in het opensnijden van mensen die nog leven; zo kan Hippocrates het nooit bedoeld hebben.

Even nog denk je dat Roth stevige kritiek levert op Amerika door twee Amerikanen slachtoffer te laten worden van de enge dokter - als jullie ongestraft martelen, doen wij dat ook - maar dan worden ook andere nationaliteiten liefst zo sadistisch mogelijk om zeep geholpen. Net als in blauwdruk The Most Dangerous Game uit 1932, van de maker van de originele King Kong, wordt er op mensen gejaagd voor geld. Hoe voelt het om te doden? Geeft het een kick? Voor 10.000 dollar mag je het proberen.

Hostel. Regie: Eli Roth. Met: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeljakova. In: 35 bioscopen.