Geweld eist in Bagdad weer 90 levens

Bomaanslagen, mortieraanvallen en liquidaties hebben vandaag en gisteren alleen al in de Iraakse hoofdstad Bagdad ongeveer 90 levens geëist. Een deel van het geweld was gericht tegen religieuze doelen.

Inmiddels zijn vele honderden Irakezen gedood bij bomaanslagen en liquidaties sinds naar wordt aangenomen sunnitische rebellen een week geleden de shi'itische Gouden Moskee in Samarra opbliezen en acute vrees wekten voor het uitbreken van een grootscheepse burgeroorlog. Het precieze dodental staat niet vast: de Iraakse regering hield het gisteren op 379 doden, terwijl de Amerikaanse krant The Washington Post 1.300 doden telde .

De zwaarste aanslag van gisteren was een bomexplosie bij de shi'itische Abdel Hadi Chalabi moskee, die 23 levens eiste. Ook werd een mortieraanval uitgevoerd op het shi'itische Imam Kadhim heiligdom, waarbij een dode viel. Deze aanslagen werden beschouwd als vergelding voor aanvallen op sunnitische moskeeën eerder op de dag.

Vanochtend vielen in de hoofdstad weer zeker 23 doden bij aanslagen. Twintig mensen werden gedood en dertig gewond toen een auto vol explosieven ontplofte in de wijk Bagdad al-Jadida. Eerder waren drie mensen gedood toen een bom ontplofte bij een markt in het centrum van Bagdad. Veel burgers zijn weggevlucht uit vijandige buurten; anderen hebben barricades in hun straten opgericht en burgerwachten georganiseerd.

Het hoofd van een Amerikaanse militaire inlichtingendienst noemde de situatie in Irak gisteren 'zeer moeizaam'. 'Ik denk dat de onderliggende voorwaarden [voor burgeroorlog] aanwezig zijn, maar dat we op dit moment nog niet in een burgeroorlog zijn verwikkeld', zei luitenant-generaal Michael Maples, chef van de inlichtingendienst van het ministerie van Defensie, tegenover een commissie van de Senaat.

President Bush deed opnieuw een beroep op de Iraakse burgers te kiezen tussen 'chaos en eenheid'. Hij voegde eraan toe leiders van alle Iraakse gemeenschappen te hebben gesproken, en 'ik hoor luid en duidelijk dat ze begrijpen dat ze eenheid gaan kiezen en wij gaan hen helpen dat te doen'.

Ook van shi'itische zijde groeit de kritiek op de shi'itische demissionair premier Jaafari, tevens kandidaat-premier van het te vormen kabinet, wegens zijn falen de aanslag op de moskee te voorkomen. Een veiligheidsfunctionaris zei gisteren te hebben gewaarschuwd voor zo'n aanslag. De kritiek vormt een nieuwe complicatie bij de kabinetsvorming die toch al zo goed als vast zit.