Gas Natural wacht rustig af

De markt verwacht dat het Spaanse energieconcern Gas Natural het bod op zijn binnenlandse concurrent Endesa op z'n minst zal verhogen tot het niveau van het door het Duitse energiebedrijf Eon uitgebrachte bod van 27,50 euro per aandeel.

Maar beleggers, die hopen dat Gas Natural vandaag bij de bekendmaking van de jaarcijfers met een hoger bod zal komen, zullen teleurgesteld worden, aldus een ingewijde. Gas Natural zal zijn bod voorlopig nog niet aanpassen.

Tactisch gezien is dit waarschijnlijk de juiste stap voor het in Barcelona gevestigde bedrijf. De Spaanse regering heeft zich immers op roekeloze wijze achter Gas Natural opgesteld, door een reeks decreten te laten passeren die zijn bedoeld om het bod van Eon te dwarsbomen.

Zo heeft de Nationale Energie Commissie het recht verworven iedere transactie met een veto te treffen. De regering heeft ook gesleuteld aan het systeem dat de handel reguleert tussen elektriciteitsproducenten en -distributeurs, waardoor het risico van een toezichthoudende ingreep voor de Duitsers is toegenomen.

Het is niet duidelijk of de Spaanse regering er uiteindelijk in zal slagen de Duitsers buiten de deur te houden. Maar ook al is dat onwaarschijnlijk, Gas Natural is misschien beter af als het de gebeurtenissen rustig afwacht. Tenslotte is er weinig reden de prijs op te drijven naar het veronderstelde niveau van 28 à 30 euro per aandeel totdat het bod van Eon de Spaanse hindernisbaan weet te nemen.

Een directe concurrentiestrijd met Eon op prijsniveau zou heel duur zijn, vooral omdat Gas Natural er vanaf zegt te zien de hulp van bondgenoten in te roepen. Het zou ook gênant zijn. Topman Rafael Villaseca van Gas Natural heeft herhaaldelijk gezegd dat Endesa de 28 euro waarop het bedrijf momenteel wordt verhandeld niet waard is.

Dat wil niet zeggen dat Gas Natural kan verwachten Endesa in te kunnen lijven met zijn oorspronkelijke, magere bod, dat nu een waarde van 22,20 euro vertegenwoordigt, ook al zou Eon van het toneel verdwijnen. Maar wellicht hoeft het bod ook weer niet zoveel te worden verhoogd als de aandeelhouders van Endesa hopen.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Fiona Maharg-Bravo