Een heel gedreven mannetje

'Toen Gerard vorig jaar februari weg ging bij BNN hadden we geen idee wat hij zou gaan doen. Voor hetzelfde geld was hij garnalenkweker in Nieuw-Zeeland geworden.' BNN-coryfee Eddy Zoëy moest hard lachen, zegt hij, toen hij hoorde dat zijn voormalige voorzitter Gerard Timmer (37) per 1 maart 2006 aan de slag zou gaan als radiodirecteur bij SBS Broadcasting. Hij moet daar het zieltogende Yorin FM, dat SBS begin 2006 kocht van RTL Nederland, nieuw leven inblazen. 'Toen ik enkele jaren geleden een tijdelijke overstap maakte van BNN naar SBS 6 vond Gerard dat geen goed idee. De cultuur zou te veel verschillen van die van BNN. En nu zit hij er zelf.'

G. Timmer Foto J. P. Heijmans Heijmans, J.P.

Maar na enig nadenken vond hij Timmers stap naar SBS toch niet zo vreemd, bekent Zoëy. 'Dit is natuurlijk een enorme uitdaging. Yorin FM moet helemaal op de schop. En als er iemand is die een nieuw mediamerk in de markt kan zetten, dan is het Gerard wel.'

Timmer was vanaf de oprichting bij BNN betrokken, vertelt zijn opvolger Laurens Drillich. 'Toen Bart de Graaff besloot om een publieke omroep te beginnen, was het Gerard die ontslag nam bij zijn toenmalige werkgever Veronica en op een zolderkamertje begon met het opzetten van de organisatie. Later kwamen daar anderen bij, waaronder ik, maar hij heeft alles vanaf de grond opgebouwd. Wat voor vloerbedekking moest er komen in het nieuwe pand, hoe ging de lunch worden verzorgd?'

Drillich kent Timmer al vanaf 1992, toen ze samen bij Veronica werkten. 'Hij was toen al een heel gedreven mannetje, en die gedrevenheid nam hij mee naar zijn nieuwe club. Voor het slagen van BNN verdient Gerard alle eer. Wat mij betreft is hij de beste publiekeomroepvoorzitter van de afgelopen 25 jaar. Het was ook volkomen terecht dat hij tot mediaman van 2004 werd gekozen.'

Het vertrek van de man die de omroep had opgezet en groot gemaakt, was een forse klap voor BNN, zegt Drillich. 'Maar gelukkig heeft hij een gezonde organisatie achtergelaten. Zijn afscheid heeft niet tot een crisis geleid. Ik denk ook dat het goed was voor Gerard om wat anders te gaan doen. Hij was té vergroeid met BNN om te kunnen genieten van het succes. Als er een negatief stuk over ons in de krant stond, was hij daar iedere keer weer ziek van. In zijn nieuwe baan zal hij wat meer afstand kunnen houden.'

Timmer duikt voorlopig met veel plezier diep in zijn nieuwe werkzaamheden, vertelt hij halverwege zijn eerste week bij SBS. 'Ik heb na mijn afscheid bij BNN veel aanbiedingen gehad, maar totdat deze kans langskwam, was er geen enkele waarvan ik de juiste kriebels kreeg. Ik had zo ergens in een directie kunnen gaan zitten, maar daar had ik geen zin in.

'Toen SBS met het aanbod kwam om van Yorin FM een ander, beter, radiostation te gaan maken, was dat precies waarnaar ik zocht.'

Dat de merknaam Yorin FM gaat verdwijnen, is voorlopig alles wat Timmer wil zeggen over zijn plannen met de zender. Wat er met de dj's, onder wie grote namen als Rob Stenders en Robert Jensen, gaat gebeuren, wil hij nog niet kwijt. 'Maar het opnieuw lanceren van het station wordt meer dan een cosmetische operatie. We gaan geen oude wijn in nieuwe zakken doen.'

Yorin FM had de afgelopen maand een marktaandeel van 2,3 procent. Commerciële concurrenten als Radio 538 en Sky Radio scoorden in dezelfde periode beide 10 procent. Timmer: 'Radio is een ingewikkeld spelletje. Ik zeg niet dat we een half jaar na de launch het derde station van het land zijn. Eerst moeten we zorgen dat de zender een ander gevoel oproept bij luisteraars. Daar is meer voor nodig dan alleen het draaien van een ander soort muziek, of het vervangen van wat dj's.'

Als er iemand is die van het nieuwe radiostation een succes kan maken, dan is het Gerard Timmer, zegt Radio 538-dj en 'hartsvriend' Ruud de Wild. 'Ik vind het een gewaagde stap van hem om naar Yorin FM te gaan, met alle problemen die ze daar hebben op personeel gebied. Maar Gerard kan als geen ander een nieuw merk opbouwen. Behalve Lex Harding ken ik in omroepland niemand die zo goed in staat is een langetermijnstrategie uit te zetten. Als hij eenmaal iets in zijn hoofd heeft, dan krijg je dat er niet meer uit. Hij kan dan heel vasthoudend, zelfs koppig zijn. Maar het verleden heeft uitgewezen dat dat leidt tot prachtige resultaten.'

    • Bart Funnekotter