Duitse kat dood door griepvirus

Op het Duitse eiland Rügen, waar vogelgriep heerst, is een dode kat gevonden die met het vogelgriepvirus was besmet. Dat hebben tests uitgewezen.

Het ging, zeggen de lokale autoriteiten, om een zwerfkat zonder halsbandje die zich ongetwijfeld tegoed heeft gedaan aan besmette vogels.

Afgelopen week zijn op Rügen tientallen aan het griepvirus bezweken dode vogels gevonden, verzameld en vernietigd.

Sinds gisteren is Zweden toegevoegd aan de groeiende lijst van Europese landen waar dode wilde vogels met vogelgriep zijn gevonden. Twee eenden in de buurt van Oskarshamn aan de Oostzeekust bleken besmet met een hoog-pathogeen H5-influenzavirus, waarschijnlijk het H5N1-virus.

Duitse influenzadeskundigen zeiden dat katten niet bijdragen aan de verspreiding van de vogelgriep. Maar onderzoek in het lab van professor Ab Osterhaus in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft aangetoond dat katten elkaar kunnen besmetten.

Het experiment in Rotterdam is in 2004 uitgevoerd nadat in Vietnam en Thailand dodelijk verlopende besmettingen bij huiskatten en dierentuintijgers waren vermeld. De tijgers hadden met vogelgriep besmette kuikens te eten gekregen.

In het Rotterdamse experiment werden drie katten besmet met een voor mensen dodelijk H5N1-influenzavirus door ze besmette eendagskuikens te voeren. De dieren kregen een dag later koorts en werden ziek. Ze kregen moeite met ademhalen en werden sloom. Na zes dagen overleed een van de katten. Twee katten die na twee dagen in het verblijf bij de besmette dieren werden gezet, raakten van kat op kat besmet. Ze werden net zo ziek als dieren die besmette kuikens te eten kregen.

In een onderzoeksverslag van dit experiment, gepubliceerd in Science op 8 oktober 2004, schrijven dierenarts Thijs Kuiken en zijn collega's van de groep van Osterhaus dat de rol van katten bij het verspreiden van vogelgriep van kippenschuur naar kippenschuur verder moet worden onderzocht, en dat katten een rol kunnen spelen bij het overbrengen van de besmetting van pluimvee op mensen. Ook kan het vogelgriepvirus in katten verder muteren tot een voor zoogdieren gevaarlijk virus dat een wereldwijde griepuitbraak onder mensen kan veroorzaken. 'In gebieden waar vogelgriep heerst, moeten mensen hun katten binnenshuis houden', zei Osterhaus gisteren tegen persbureau Reuters.