Cyberparanoia

febcyber.gif Mijn broer was twee weken op bezoek. Hij weet veel van computers en had het dus druk met ontwormen en inoculeren. De PC’s en laptops van mijn vrienden zaten namelijk vol virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware en wat al niet. Het werd zo een werkvakantie. Gelukkig zit ‘ie niet graag stil. Noem me vooringenomen, maar criminele hackers zijn wel erg vaak Russen. Ook dit stuk over botherds die op de loer liggen om van je PC een zombie te maken, eindigt weer met jeugdige Russen in kale flatjes met snelle computers en maffiaconnecties. Ik sta altijd in de nek te hijgen van die Moskouse jongens met goatees die je voor 50 dollar per uur inhuurt bij computerproblemen. Laten ze geen cadeautjes op mijn harde schijf achter? Niets zo gevaarlijk als een armlastige nerd, en daarvan heeft Moskou er veel. Er valt op zoveel manieren geld te verdienen. Mijn vrouw Sieta werkte bij DownSideUp, een stichting voor kinderen met het Downsyndroom. Zij ontving erg veel e-mail van heren die een eigen voorstelling hadden van dames met hun DownSideUp en teleurgesteld reageerden als Sieta niet in de prostitutie werkte. Andere vrouwen hadden er ook last van. Verhuurde de systeembeheerder soms e-mailadressen van DownsideUp aan dames van lichte zeden? Het probleem loste zich snel op toen ze het bij hem aankaarten. Dan de geheime diensten, die volgens de nieuwe terreurwet ongevraagd in mijn computer mogen rondneuzen. (Niet dat ze dat voorheen nalieten) Mijn broertje ontdekte iets vreemds over mijn ADSL-provider, waarover ik het niet wil hebben. Het kan onschuldig zijn, al heet mijn provider wel Sovintel. Staat dat soms voor Soviet Intelligence? http://weblog.nrc.nl/upload/img_17_2990_t.gif

    • Coen van Zwol