Charmant bijgeloof in exotisch Napels

Het magisch denken is nooit ten onder gegaan in Europa. Astrologie, numerologie, het kan tegenwoordig ook via internet en ongetwijfeld ook per mobieltje of een nog moderner medium. In Napels kun je dat vast allemaal ook doen, maar je kunt ook nog gewoon naar een kantoortje gaan en een lottobiljet kopen. Ook dat kan eigenlijk in andere steden nog steeds, ook bij de sigarenboer op de hoek in Amsterdam of Zwolle, maar in Napels lijkt het alsof zo'n traditie meer charme en mysterie heeft, zeker als de kleurrijke stad in stemmig zwart-wit gefilmd is, zoals in de documentaire Dreaming By Numbers. Er komt zelfs een oude historicus in beeld die weet te vertellen dat de getallenmagie van de lottospelers teruggaat tot Pythagoras.

In het lange documentaire-debuut van de Italiaans/Nederlandse Anna Bucchetti (1963) maken we kennis met de verkopers en de klanten van een lottokantoortje. Sommige mensen spelen altijd dezelfde nummers, zoals een oude dame die inzet op de geboortedata van haar overleden kinderen. Anderen laten de getallen van hun dromen afhangen of van de nummerborden die ze op de snelweg tegenkomen. Elk voorwerp, elke gebeurtenis, blijkt een eigen nummer te hebben, dat staat opgetekend in een oud boek dat de verkoopsters in het kantoortje voortdurend raadplegen voor hun klanten. Sommige dames lijken het boek uit hun hoofd te kennen.

De exotische charme van deze vorm van bijgeloof in Napels krijgt van de oude historicus nog een donker randje door het gokken te verbinden met armoede. De lotto spelen biedt meer hoop dan sparen.

Dreaming By Numbers. Regie: Anna Buchetti. In: 16 bioscopen (Cinema Delicatessen).

    • Bianca Stigter