Britse bank opent kantoren op het platteland

Het Britse bankconcern HBOS, een fusie van hypotheekspecialist Halifax en de Bank of Scotland, opent 100 nieuwe filialen in het zuiden van Engeland. De uitbreiding is goed voor 1.500 nieuwe banen. Dit heeft de bank vanmorgen bekendgemaakt.

De uitbreiding is opmerkelijk omdat elders in Europa veel banken de afgelopen jaren juist veel filialen hebben gesloten, omdat veel klanten hun zaken liever via geldautomaten en langs andere elektronische wegen afhandelen.

HBOS is de op drie na grootste bank van Groot-Brittannië. De uitbreiding betreft 100 nieuwe Halifax-kantoren, die vooral zullen worden geopend in steden en dorpen waar het bedrijf nog geen vestiging heeft. In het hele land heeft HBOS al 1.000 kantoren, waarvan 300 in Schotland.

In een schriftelijke verklaring zet HBOS echter uiteen dat de Britten in dit opzicht buitenbeentjes zijn. Uit onderzoek is gebleken dat veel Britten frequenter bij hun bank langsgaan dan de meeste Europeanen. Zo'n 55 procent van hen bezoekt minimaal eens per maand een filiaal. Weliswaar gebruiken velen daarnaast ook elektronische faciliteiten maar voor 76 procent van de rekeninghouders speelt het een belangrijke rol of hun bankfiliaal makkelijk bereikbaar is in hun woon- of werkplaats.

Met de uitbreiding hoopt Halifax zijn marktaandeel te verhogen tot ten minste 15 procent. De komende vijf jaar denkt Halifax elke twee weken een nieuw bankkantoor te openen in het zuiden van Engeland, waar het zwaartepunt van de uitbreiding ligt. De operatie begint dit jaar met de opening van twaalf nieuwe kantoren.

Het bedrijf maakte vanmorgen tevens bekend dat zijn winst het afgelopen jaar met 17 procent is gestegen tot 4,8 miljard pond (7,2 miljard euro). De groeiperspectieven voor de Britse economie zijn volgens HBOS gunstig. Ook de huizenmarkt trekt naar verwachting verder aan, hetgeen een stimulans zou betekenen voor de hypotheekactiviteiten van Halifax.

'De bestedingen van de consumenten en de inflatiedruk blijven gematigd', aldus James Crosby, de vertrekkende topman van HBOS. 'Ondanks aanwijzingen van het tegendeel blijven wij ervan uitgaan dat de rente nog verder zal dalen.'

De 1.500 nieuwe banen zijn ook welkom nieuws voor de regering van premier Tony Blair. De nieuwe banen compenseren deels banenverlies elders. Juist gisteren werd bekend dat Cable and Wireless (C&W) zijn personeelsbestand wil halveren. Nu werken nog 5.500 mensen bij het telecombedrijf.