Bot neemt afstand van collega-minister

Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) distantieert zich van uitlatingen van zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne (CDA), waarin zij naar aanleiding van de cartooncrisis tegenstanders van religie ervan beschuldigt onbegrip jegens andere culturen te willen zaaien.

Bot, die deze week een bezoek brengt aan Bulgarije en Roemenië, verklaarde gisteren in Sofia geen uitleg te kunnen geven aan de opmerkingen van Van Ardenne, dit weekeinde gedaan in een Arabische krant. 'Als u wilt weten wat zij vindt, moet u het Van Ardenne zelf vragen', aldus Bot tegenover journalisten. 'Ik denk dat zij waarschijnlijk heeft gemeend in het kader van het kabinetsstandpunt de juiste toon aan te slaan door er nog eens op te wijzen dat het belangrijk is oog te hebben voor andere religies. Dit onderwerp is haar zeer dierbaar, weet ik. Zij is namelijk zeer gelovig'.

Inmiddels heeft na coalitiepartij VVD ook de grootste oppositiepartij, de PvdA, de opmerkingen van Van Ardenne scherp veroordeeld. 'Verbazingwekkend', noemt Kamerlid Koenders de uitlatingen van Van Ardenne. 'Het kan van geen kant dat de minister van Ontwikkelingssamenwerking, anders dan haar collega van Buitenlandse zaken niet pal lijkt te staan voor de vrijheid van meningsuiting'. VVD en PvdA kondigen aan na afloop van het reces op 7 maart Van Ardenne naar de Kamer te roepen over deze zaak.

Van Ardenne betoogde gisteren opnieuw dat zij meent dat de voorstanders van de vrijheid van meningsuiting de cartoonkwestie aangrijpen voor verkeerde doeleinden. 'Weinigen van degenen die nu zo'n ophef maken over de vrijheid van meningsuiting zijn bereid om iets te leren over andere culturen en religies', aldus Van Ardenne gisteren tijdens een 'interreligieuze dialoog' op de Indonesische ambassade in Den Haag.

    • Raymond van den Boogaard