Berezovski moet op zijn tellen passen

Boris Berezovski, oud-'godfather van het Kremlin', verliest zijn status van politiek vluchteling in het Verenigd Koninkrijk als hij een coup in Rusland voorbereidt.

'De Britse regering zal ingrijpen tegen hen die het Verenigd Koninkrijk gebruiken als basis voor gewelddadig oproer of terrorisme', waarschuwde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw hem gisteren. Hij reageert op recente uitspraken van Berezovski over een naderende coup tegen Poetin. De oligarch in ballingschap zou daarover praten met zijn netwerk van machtige vertrouwelingen in Rusland.

De Russische pers reageert meewarig op de 'schreeuw om aandacht' van deze oligarch uit de oude doos. 'Gek geworden', schrijft een krant, terwijl de ander hem met revolutionair Trotski vergelijkt die vanuit ballingschap de paranoia van zijn vijand Stalin voedde door op te scheppen over zijn imaginaire ondergrondse netwerk in Rusland. Dat liep overigens slecht af, voor Trotski en Rusland.

Berezovski vertegenwoordigt voor gewone Russen het bandietenkapitalisme in zijn ergste vorm. Hij stal, intrigeerde en manipuleerde en bouwde door politieke contacten een miljardenimperium op. In 2000 raakte hij in onmin met Poetin en week uit naar Londen, waar hij in 2003 politiek asiel kreeg.

Sindsdien is hij een strijder voor democratie en mensenrechten, hij doneert geld aan Russische ngo's en zweert Poetin ten val te brengen. Critici menen dat hij democratie een slechte naam bezorgt.

Londen zit met hem in zijn maag. Zijn asiel, en dat van Tsjetsjeense rebellen, vertroebelde de relatie met Moskou. Een voor Londen pijnlijk spionageschandaal betekende een nieuw dieptepunt. Tijd voor een positief gebaar.

Anderzijds zal de terechtwijzing Berezovski deugd doen: men neemt hem nog serieus. Wel ligt het voor de hand dat hij zich even rustig houdt, want hij heeft veel te verliezen in Londen, waar hij zijn geld in onroerend goed stak en een landgoed bewoont. Onlangs huurde hij het Blenheim-paleis af voor zijn 60ste verjaardag, waar zijn gasten genoten van een uit ijs gehakte Basiliuskerk overgoten met zwarte kaviaar. Dat geef je niet zomaar op.