www.nrc.nl

Straatmuziek in Kazan. Coen van Zwol, correspondent in Moskou, schrijft in zijn weblog op www.nrc.nl/moskou over Russische straatmuzikanten. 'Veel muzikanten trekken tegenwoordig naar Europa voor het grote geld. De mindere talenten maken de Moskouse metro onveilig. Wat rest dan een provincieplaats als Kazan?' Van Zwol maakte een filmpje. 'Kijk en huiver.'

Verder klaagt Van Zwol dat zijn zevenjarige dochter bizar veel en ingewikkeld huiswerk krijgt. 'Famke zou er dagelijks een uur of drie aan kwijt zijn. Zoiets doe je een kind niet aan. Zelf heb ik tien minuten in woordenboek en daarna encyclopedie gezocht naar soglasnije zvoeki; daarvan moet Famke er vijf opschrijven. Het blijken stemloze medeklinkers, wat waren dat ook alweer? Famke wordt geacht er vijf uit de mouw te schudden zonder dat iemand haar het begrip ooit uitlegde.' Het voorbeeld is symbolisch voor het onderwijs in Rusland, volgens Van Zwol.

Economie voor jou. Rolf Schöndorff en Jan Pleus belichten wekelijks de achterkant van het economische nieuws. Op www.nrc.nl/evj is deze week aandacht voor de Europese dienstenrichtlijn. Pleus heeft kritiek op het compromis dat onlangs werd bereikt.

'Als doekje voor het bloeden werd afgesproken dat landen geen maatregelen mogen nemen die buitenlandse ondernemers benadelen ten opzichte van eigen bedrijven. Verder werd een groot aantal bedrijfstakken uitgesloten van de nieuwe afspraak. De Bolkestein-richtlijn, voorzover hij deze naam nog verdient, geldt niet voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het vervoer en het uitzendwezen. De handel in diensten wordt binnen Europa een tikje vrijer, maar van een doorbraak is jammer genoeg geen sprake.'