Voorzitter Real Madrid weg wegens slechte resultaten

Florentino Pérez is onverwachts vertrokken als voorzitter van voetbalclub Real Madrid. Pérez maakte het nieuws van zijn aftreden gistermiddag bekend. Volgens Peréz neemt hij hiermee de verantwoordelijkheid voor de aanhoudende tegenvallende resultaten van de club en de uitgesproken slechte sfeer onder de spelers.

Het vertrek van Peréz was gisteren en vandaag verreweg het belangrijkste nieuws in Spanje. Peréz lichtte gisteravond zijn besluit toe in de perszaal van het stadion van Real. 'De club moet zich vernieuwen, te beginnen met mijzelf', aldus de vertrekkende voorzitter, die ook enige kritiek uitte op de spelers. 'Misschien heb ik ze verkeerd opgevoed, maar de grootste fout ligt bij mij', zei Peréz.

Het besluit komt minder dan een dag na de afgang van Real Madrid uit tegen Mallorca (2-1), waarmee de kansen voor de club op de titel in de nationale competitie praktisch verkeken zijn. Na het verlies vorige week voor eigen publiek tegen Arsenal (1-0) dreigt ook uitschakeling in de Champions League. Real Madrid, financieel in Europe de club met de grootste omzet, dreigt hiermee voor het derde achtereenvolgende jaar buiten alle prijzen te vallen.

Een en ander heeft geleid tot een reeks van ontslagen trainers en een stemming onder de spelers die om te snijden is. Zidane wil weg en Ronaldo liet enige weken geleden doorschemeren na dit seizoen ook te willen vertrekken. Vooral de verhouding tussen hem en de andere Braziliaanse spelers Robinho en Roberto Carlos enerzijds en de Spaanse spelers onder leiding van aanvoerder Raúl anderzijds geldt als buitengewoon slecht.

Met Florentino Peréz, een van de succesvolste bouwondernemers van Spanje, verliest Real Madrid een voorzitter die als geen ander de club tot een commercieel succes wist te maken. Bij zijn aantreden zes jaar geleden voerde hij een grondige schuldsanering door. De oude clubterreinen werden voor bijna een half miljard euro verkocht voor projectontwikkeling. Door een gewiekst marketing beleid genereerde Peréz een ongekende kasstroom voor de club die het mogelijk maakte om de afgelopen jaren voor 500 miljoen euro in spelers te investeren. Bij zijn aantreden bracht Peréz Figo binnen, gevolgd door Zidane, Ronaldo en Beckham. Met Pérez als voorzitter won Real in 2002 de Champions League en werd het twee keer, in 2001 en 2003, landskampioen.

Vooral in het managen van de vele voetbalego's in de kleedkamer bleek Peréz uiteindelijk weinig succesvol. Vrij algemeen luidt de kritiek dat hij er niet in slaagde om het clubgevoel over te brengen, en dat de ploeg is verworden tot een marketinginstrument van individuele sterspelers die vooral geïnteresseerd zijn in hun salaris. Peréz werd het slachtoffer van het commerciële monster dat hij zelf had gecreëerd, aldus een aantal commentaren in Spanje's machtige voetbalpers.

Drie jaar geleden maakte Peréz vermoedelijk zijn grootste fout met het ontslag van trainer Vicente del Bosque. Del Bosque, een oudgediende en trouwe clubaanhanger, had Peréz een reeks van trofeeën en successen bezorgd. Maar met zijn besnorde, wat 'goeiige lobbesuiterlijk' was hij duidelijk niet sexy genoeg. Hij ruimde het veld voor de aanzienlijk jongere, strak in het pak zittende Portugees Carlos Queiroz, waarna de neergang van Real Madrid een aanvang nam. Een reeks van trainers en directeuren ruimde het veld zonder dat de ploeg van supersterren er in slaagde om de mega-investeringen in overwinningen om te zetten.

Dat kwam de stemming niet ten goede. Nadat de doorgaans vrij discrete Figo de club met slaande deuren had verlaten, begon Ronaldo steeds vaker amok te maken. Binnen de ploeg ontstond een toenemende verwijdering tussen de sterspelers en de rest. Peréz wekte daarbij de indruk eerder de belangen van zijn vedettes te verdedigen, wat tot verdere spanningen leidde. De openlijke ruzie van Raúl met Ronaldo vormde daarbij de afgelopen tijd het hoogtepunt.

Hoewel het besluit van Peréz om de verantwoordelijkheid voor het slechte resultaat op zijn schouders te nemen wordt gewaardeerd, is er ook kritiek dat hij vertrekt op een moeilijk moment voor de club. Peréz zal voorlopig worden opgevolgd door vice-voorzitter Fernando Martín.

    • Steven Adolf