Viktor & Rolf maskeren de vrouw

Ze droegen allemaal grofmazige maskers. Maar met burka's of andere islamitische kledij had dat niets te maken, zegt een woordvoerder van Viktor & Rolf. Het beroemde Nederlandse modeduo presenteerde gisteren in Parijs hun collectie voor de komende winter.

Een model toont een jurk met zilveren roos en masker uit de wintercollectie van Viktor & Rolf. Foto AP A model presents an ensemble as part of the Ready to Wear Fall/Winter 2006/2007 collection by Dutch designers Viktor and Rolf, in Paris, Monday Feb. 27, 2006.(AP Photo/Remy de la Mauviniere)
Een model toont een jurk met zilveren roos en masker uit de wintercollectie van Viktor & Rolf. Foto AP A model presents an ensemble as part of the Ready to Wear Fall/Winter 2006/2007 collection by Dutch designers Viktor and Rolf, in Paris, Monday Feb. 27, 2006.(AP Photo/Remy de la Mauviniere) Associated Press

'Tijdens de voorbereiding voelden Viktor & Rolf behoefte zich af te zonderen', aldus de woordvoerder. 'Zo kwamen ze ook op het idee van haarnet-achtige maskers om de vrouwen te isoleren. Maar die maskers verwijzen ook naar de klassieke couture. In de jaren vijftig droegen vrouwen ook 'voiles' voor hun gezicht.'

Sinds zondag worden in Parijs de collecties voor aanstaande winter getoond. Viktor & Rolf zijn de enige Nederlandse mode-ontwerpers die meedoen. Hun show was er vooral een met een zilveren randje. Topstuk was de als laatste getoonde jurk die helemaal was verzilverd. De creatie woog ruim veertig kilo. Van een andere jurk was alleen de zoom in zilver gedipt. Veel modellen droegen zilveren roosjes of strikken.

Na hun show legden Viktor & Rolf achter de schermen uit waarom ze de verzilvertechniek hadden gebruikt. 'In Europa is het de gewoonte dat ouders het eerste schoentje van hun kindje verzilveren. Mensen bewaren ze vervolgens als een schat. Mode is onze schat en dus willen wij die ook verzilveren', aldus het duo.

Verzilverde, afneembare details als kraagjes, manchetten, ruches en rozen sierden ook verschillende variaties van het 'Kleine Zwarte Jurkje' waarvan iedere vrouw er wel één in de kast heeft. Ook andere klassiekers, als de trenchcoat en cocktailjurken uit de jaren vijftig, de hoogtijdagen van de couture, kwamen veelvuldig voorbij op de catwalk. Met dit uitgangspunt keren Viktor & Rolf terug naar de conceptuele coutureshows waarmee het duo sinds 1998 de internationale modewereld verraste.

De show in Parijs werd bezocht door zo'n 2.500 bezoekers, onder wie prinses Mabel, de echtgenote van prins Friso, gekleed in oranje. Volgens Suzy Menkes, de gezaghebbende moderedactrice van The Herald Tribune, hebben Viktor & Rolf met hun jongste ontwerpen te veel vertrouwd op het 'concept'. Zonder de ornamenten is het 'een damesachtige collectie met aardige kleding'.