Veel meer doden bij golf geweld in Irak

Bij het geweld dat in Irak losbrak na de aanslag op de Gouden Moskee in Samarra, woensdag, zijn veel meer mensen om het leven gekomen dan tot nu toe werd aangenomen. Niet zo'n 200, maar meer dan 1.300 mensen blijken te zijn gedood bij sectarisch geweld.

Dat schrijft The Washington Post vandaag, op basis van onder meer een bezoek aan het grootste lijkenhuis van Bagdad. Daar lagen gisteren nog honderden doden - mannen onder het bloed die doodgeschoten of -gestoken waren, gewurgd, of die, blijkens de plastic zakken over hun hoofden, gestikt waren. Van veel lijken waren de handen nog gebonden.

Volgens familieleden waren veel van hen ontvoerd door milities van de shi'itische geestelijke Muqtada Sadr. Functionarissen van het lijkenhuis zeggen in de Amerikaanse krant dat ze sinds woensdag, toen een bom de koepel van het shi'itische heiligdom in Samarra verwoestte, meer dan 1.300 doden hebben binnengekregen. Vanochtend kwam een woordvoerder van het lijkenhuis overigens weer op die verklaring terug.

De Amerikaanse strijdkrachten in Irak, en ook de Iraakse autoriteiten, hebben de media de afgelopen dagen beschuldigd dat zij het recente geweld tussen shi'ieten en sunnieten hebben overdreven. De tot nu toe bekende aantallen doden waren vooral het gevolg van aanvallen op moskeeën en bomaanslagen. Maar de informatie van The Washington Post wijst erop dat de meeste slachtoffers zijn gevallen door executies.

Nu sinds gisteren het uitgaansverbod niet meer van kracht is, zijn de straten van Bagdad weer tot leven gekomen. Maar het geweld is niet voorbij. Vanochtend ontploften vier bommen in de Iraakse hoofdstad, waarbij zeker 36 doden vielen. In het sunnitische Tikrit beschadigde een bom de koepel boven het graf van de vader van Saddam Hussein. De voormalige Iraakse leider staat terecht voor misdaden begaan tijdens zijn regime en verscheen vandaag weer in de rechtszaal.

De Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad, zei gisteren dat het land de afgelopen dagen 'op de rand van een burgeroorlog' stond. 'Maar de Irakezen besloten dat ze die weg niet wilden inslaan. Ik denk dat de crisis voorbij is.'