Van Gogh koopt Lautrecs

Op zijn laatste dag als directeur van het Van Gogh Museum heeft John Leighton vanmorgen twee nieuwe aanwinsten gepresenteerd: een prentenreeks uit 1896 van Henri de Toulouse-Lautrec en een schilderij uit 1871 van de impressionist Camille Pissarro.

Volgens conservator Leo Jansen markeert Pissarro's schilderij Route de Versailles, Rocquencourt de dageraad van het impressionisme. Hij noemde het opmerkelijk dat Pissarro zo'n sereen tafereel van een Franse landweg met huizen en bomen kon schilderen kort na zijn terugkeer uit Londen naar Frankrijk, waar hij zijn huis in puin aantrof als gevolg van deFrans-Duitse oorlog.

De aanwinst van Toulouse-Lautrec is een reeks van tien tekeningen met titelblad en omslag, Elles geheten, waarop prostituees in een staatsbordeel, een zogenoemd 'maison clos,' staan afgebeeld. Behalve zijn bekende felle kleuren zitten er ook tekeningen bij met voor hem veel minder bekende, ijle lijnen. De reeks verscheen in een oplage van honderd, maar toen die vanwege het scandaleuze onderwerp niet goed verkocht, is de uitgever de bladen los gaan verkopen. Deze reeks is echter bij elkaar gebleven en in goede staat, afkomstig uit particulier Frans bezit. Het Van Gogh is hiermee het enige Nederlandse museum dat deze reeks compleet heeft.