Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Stembus. De stembus van de NOS stopt vanavond in Emmen waar vanavond gediscussieerd wordt over het thema 'de brede school' met Nel Grimme, directeur van twee basisscholen in Emmen en PvdA-raadslid Mariet Thalens. Ned.1, 19.30-20.00u.

In Het uur van de wolf een portret van muzikant J.J. Cale die een mix van rock & roll, country, blues en jazz ten gehore brengt. 'Het probleem van succes is dat je geen tijd hebt om te gaan vissen', aldus de muzikant die niet van opscheppen houdt. Hij bleek een bron van inspiratie voor musici als Mark Knopfler, Bryan Ferry, Neil Young en Eric Clapton. Ned.3, 20.25-21.25u. KICK Film

Netwerk. Reportage en debat tussen de Rotterdamse CDA-wethouder Leonard Geluk en VVD-burgemeester Geert Dales van Leeuwarden over de legalisering van softdrugs. Verder het derde deel van de serie over de verkiezingsstrijd in het Zuid-Hollandse Alkemade. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nederland kiest. In deze tweede aflevering over de gemeenteraadsverkiezingen onder meer een discussie tussen minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid) en wethouder van Utrecht Hans Spekman. Aan de orde komt de vraag of Verdonk misschien te streng is. Ned.3, 22.20-23.05u.

documentaire

Der Feuersturm: Bombenkrieg. Eerste deel van een tweeluik over de allesverwoestende bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Keulen, Lübeck, Neurenberg, Hamburg kregen allesverwoestende luchtaanvallen te verduren. ZDF, 20.15-21.00u.

Three sisters make a baby. De 28-jarige Alex heeft baarmoederhalskanker gehad, is genezen, maar wel onvruchtbaar geworden. Ze wil dolgraag een kind en daarvoor doet ze een beroep op haar tweelingzus voor de eicel-donatie en op haar oudste zus voor het draagmoederschap. De zaadcellen worden door de partner van Alex 'geleverd'. Het wordt een ongewone zwangerschap met veel twijfel en emotie. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Het drama van Dresden. Historische reconstructie van Sebastian Dehnhardt over het bombardement op Dresden, precies 61 jaar geleden. In de nacht van 13 op 14 februari werd Dresden letterlijk van de kaart geveegd. Ook al was de oorlog eigenlijk voorbij. In Jalta hadden Churchill, Roosevelt en Stalin overlegd wat er met het naoorlogse Europa moest gebeuren. Om de oprukkende Russen een handje te helpen stelde Churchill voor om de Saksische stad Dresden zwaar te bombarderen. Stalin en Roosevelt waren het daarmee eens. De film werd in 2005 bekroond met een Emmy. België 2, 21.45-23.15u.

Hoge bomen in de misdaad. Portret van brandkastkraker Aage M., in de jaren zeventig de schrik van de bankwereld. Met een thermische lans, een gloeiend hete ijzeren staaf, brandde hij door het dikste metaal. Aage maakt miljoenen buit voordat hij uiteindelijk wordt gepakt. Toch weet hij te ontsnappen en begint een relatie met een agente. Ned.2, 21.55-22.35u.

Femmes de Gilles. Elk jaar wordt tijdens het Carnaval van Binche de terugkeer van de lente gevierd. Bij deze gelegenheid trekken meer dan 900 vrouwen door de straten van het Belgische stadje op het ritme van tamboers. België 2 (Canvas), 23.15-0.10u.

Vergezicht: Ontnomen kinderjaren. Herhaling van de Amerikaanse documentaire uit vorig jaar over kinderarbeid. Voor 246 miljoen kinderen in de wereld bestaat het leven uit werken, alleen maar werken. In een continent als Afrika en in landen als India, Mexico en de VS bestaat kinderarbeid nog steeds. Ned.3, 23.35-0.30u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Gast is lijsttrekker van GroenLinks Femke Halsema. Ook gesprekken met kinderen van gescheiden ouders. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) legt uit wat hij en zijn collega Donner (Justitie) doen om terroristen buiten de deur te houden. Ook een gesprek met presentator Pieter Jan Hagens over zijn portretten van Nederlandse misdadigers, waarvan vanavond de eerste aflevering wordt uitgezonden. Verder Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes die de liedteksten van Bob Dylan in het Nederlands vertaalden. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Gast is premier Balkenende die praat over de voorsprong van links in de peilingen en of dit kabinet te ver doorgeschoten is in de hervormingen. Verder hoogleraar moleculaire biofysica Cees Dekker en bioloog Sander van Doorn over hun boek En God beschikte een worm waarin zij bestrijden dat er een kloof bestaat tussen geloof en wetenschap. Ned.1, 22.00-22.40u.

Barend & Van Dorp. De lijstduwers cabaretier Vincent Bijlo, presentatrice Leonie Sazias, muzikante Berdien Stenberg en deejay Henk Westbroek vertellen over hun politieke aspiraties. Talpa, 22.55-24.00u.

informatief

Undercover in Nederland. Undercoverjournalist Alberto Stegeman laat in deze aflevering zien hoe men aan illegale messen en (nep)pistolen kan komen. Hij legt vast hoe een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) illegale wapens het land in smokkelt. De ambtenaar, geeft in de uitzending toe regelmatig illegale messen te smokkelen. Ook zegt hij 'aan bijna alles te kunnen komen'. Op de parkeerplaats voor de deur van het IND-gebouw in Zwolle krijgt een illegaal mes voor 160 euro een nieuwe eigenaar. SBS6, 21.50-22.30u.

samenleving

Clubvan100.nl. Onder anderen de 25-jarige 1,89 meter lange Dinotra, die voor travestiet wordt aangezien en lotgenoten en tips zoekt om met haar probleem om te kunnen gaan. Verder vertelt de 55-jarige ex-crimineel Herman D. voor de klas over zijn verleden. Ned.3, 19.50-20.25u.