Televisie Film van de dag

Catch-22. Mike Nichols is een soort character actor onder de regisseurs. Al jaren levert hij films af van vaak hoge kwaliteit, maar herkenbaar als een Mike Nichols-film zijn ze niet zo snel. Wie merkt bijvoorbeeld dat zowel The Graduate (1966) en Closer (2004) van Nichols zijn? Net zoals Primary Colors (1997) en de tv-serie Angels in America (2003)? Deze week zijn er drie films van deze Amerikaanse regisseur op televisie te zien: morgen Wolf met Jack Nicholson (Veronica), vrijdag Wit (BBC) met Emma Thompson en vanavond laat Catch-22, een verfilming van de gelijknamige satirische roman van Joseph Heller, over een piloot die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog gek probeert te laten verklaren. Als zo vaak bij Nichols doen er interessante acteurs mee, dit keer onder anderen Alan Arkin, Orson Welles, Jon Voight en Anthony Perkins.

(Mike Nichols, 1970), BBC1, 1.20-3.15u.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter