Rooie rakkers in Veghel nu al blut

De SP doet bij de verkiezingen in 91 gemeenten mee, bijna twee keer zoveel als vier jaar geleden. De nieuwe SP-afdeling in Veghel voert zelfs tijdens carnaval campagne, tegen achterkamertjespolitiek en voor betere trottoirs.

De SP in Veghel voert ook campagne tijdens carnaval, hoewel het eigenlijk niet samengaat. „Anders mis je drie dagen”. Foto Roel Rozenburg Veghel:26.2.6 Carnavalsoptocht. deelnemers - nummer 55 - SP-afdeling Veghel. © foto, Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De leden van de SP-afdeling Veghel hebben niet zoveel met carnaval. Terwijl heel Brabant en Limburg nu feestvieren, gebruiken de SP'ers uit Veghel de vrije dagen liever om folders te bezorgen en de laatste campagneactiviteiten voor de verkiezingen voor te bereiden.

'Ik ben nog helemaal stijf, voel me net een oud vrouwtje', zegt Anita Oerlemans, lijsttrekker van de SP in Veghel. Zondag liep ze in de kou met nog drie andere SP'ers voor de partij mee in de carnavalsoptocht. Eigenlijk kan het niet: politiek en carnaval. 'Die twee verdragen zich niet met elkaar', zegt de nummer twee op de lijst, Henk Verschuur.

Toch wilde de nieuwe afdeling SP Veghel ook tijdens carnaval campagne voeren. 'Anders mis je drie dagen', zegt nummer drie Len de Groot. Om geen ophef te veroorzaken, voerden de SP'ers geen logo's mee in de optocht, behalve een hoedje in de vorm van een tomaat. Dat was genoeg om onderweg voor rooie rakker uitgemaakt te worden, zegt De Groot.

Ruim vijftien jaar geleden deed de SP ook al eens mee in Veghel, maar toen zonder de steun van een echte afdeling. Eén kandidaat kwam in de raad, maar maakte de periode niet vol. Tegenwoordig gaat het anders bij de SP. Alleen door de partij erkende afdelingen mogen meedoen aan de verkiezingen. Aan die erkenning gaat een visitatie van landelijke vertegenwoordigers vooraf.

Als een afdeling groen licht heeft gekregen volgt intensieve scholing van de aankomende raadsleden vanuit de landelijke partij. Gelukszoekers worden geweerd door het beleid dat alle inkomsten van raadsleden terugvloeien naar de partijkas. Vervolgens krijgen zij voor het bijwonen van raadsvergaderingen een kleine toelage.

De Veghelse politiek wordt nu gedomineerd door lokale partijen. En door handjeklap en achterkamertjespolitiek, vinden de lokale SP'ers. 'De mentaliteit hier is er een van 'dat regelen we wel even onder elkaar' ', zegt lijsttrekker Oerlemans. Daar wil ze verandering in gaan brengen. 'We willen transparant bestuur en echte inspraak voor de mensen.' Oerlemans rekent op twee zetels, maar denkt dat het er ook wel eens vier kunnen worden.

De Veghelse SP probeerde professioneel te werk te gaan bij de eerste verkiezingsdeelname. Een brainstormsessie ging vooraf aan het maken van een uitgebreid campagneplan. Op de juiste momenten met de juiste acties komen en zo veel mogelijk publiciteit genereren, daar gaat het om. Oerlemans laat een aantal artikelen over de SP uit de lokale krant zien.

De SP heeft in Veghel het jongste (19) en oudste (76) kandidaat-raadslid op de lijst staan. 'Dat wisten we niet eens', zegt Oerlemans. De SP organiseerde een busdienst naar een van de dorpen in de gemeente. Tweede-Kamerlid Agnes Kant kwam de eerste campagneposter plakken. Het haalde allemaal de lokale media.

De campagne in Veghel is kenmerkend voor de groei die de SP heeft doorgemaakt. Nog altijd een actiepartij, maar ook een partij die gebruikmaakt van de allermodernste wapens in de campagnestrijd. Vorige maand werd een hippe nieuwe huisstijl gepresenteerd voor alle posters, websites en SP-busjes.

De slogan voor de raadsverkiezingen is Een beter Nederland begint in, gevolgd door één van de 91 gemeenten waar de SP meedoet. De partij verspreidde op internet een viral movie, waarin partijleider Jan Marijnissen een folder bij je thuis komt bezorgen. In het campagnelied komen alle afdelingen voor.

Dat is de strategie van de SP: dicht bij de mensen zijn en vanuit de lokale afdelingen mensen ook voor de landelijke verkiezingen bij de partij trekken. De partij hoopt een groot succes bij de gemeenteraadsverkiezingen door te kunnen trekken naar de Tweede-Kamerverkiezingen volgend jaar.

Waar gaat het over in Veghel, bij de verkiezingen? 'Dat er voor jongeren niets te doen is hier', zegt de nummer vier op de lijst, Teun Kloosterman, de jongste. De verhouding tussen de zeven kerkdorpen in de gemeente en Veghel zelf. 'Collegepartij Democratisch Dorpsbelang heeft de afgelopen jaren alleen in de dorpen geïnvesteerd', vertelt Verschuur. En over de slecht onderhouden trottoirs, valt in de folder te lezen. Oerlemans: 'Het klinkt onbenullig, maar voor mensen die slecht ter been zijn is het heel vervelend.'

De SP is de enige nieuwe partij bij de verkiezingen in Veghel en dat leidde tot misverstanden. Tijdens een raadsvergadering was besloten de verkiezingsborden in vakken in te delen en posters die daarover heen gingen weg te halen. Vergeten werd dit aan de nieuwkomer door te geven. De veel te grote SP-posters werden binnen enkele dagen verwijderd.

Ook werd aanvankelijk vergeten de SP-bijdrage mee te nemen in de gemeentelijke verkiezingskrant. Oerlemans: 'Het maakt mij niet uit of het slordigheid of bewuste tactiek is, het is allebei even verwerpelijk.'

De SP'ers denken vooral stemmen te behalen in de oude arbeiderswijken van Veghel, maar daar is de opkomst traditioneel laag. 'Laten we daar laat op de verkiezingsdag met een megafoon de mensen oproepen te gaan stemmen', bedenkt nummer drie Len de Groot. Alleen is de kas, aan het begin van de campagne nog gevuld met ruim twaalfhonderd euro, inmiddels leeg.

    • Inger Kuin