Rechtsback Kromkamp uit gratie bij Oranje

Voor Jan Kromkamp is voorlopig geen plaats meer in het Nederlands elftal. Dat maakte bondscoach Marco van Basten gisteren duidelijk in een vraaggesprek met het persbureau ANP. De rechtervleugelverdediger kwam vorig jaar in Oranje toen hij nog bij AZ speelde. Via het Spaanse Villarreal belandde hij bij Liverpool, waar hij nauwelijks speelt. Van Basten: 'Het is wel vervelend dat Kromkamp, die in principe een goede speler is, de foute keuzes maakt in zijn carrière.'

De coach uitte stevige kritiek op Kromkamp, die 18 augustus 2004 zijn debuut maakte tegen Zweden. Kromkamp speelde tot op heden acht interlands.

'Het is jammer dat iemand op die manier zijn eigen kansen vergooit en ook ons daar niet mee helpt. Jan is nou typisch een geval dat meer met randzaken bezig is. Tenminste, zo komt het op ons over. Hij staat veel in kranten en in columns en zo, maar vergeet dat hij bij de basis moet zijn.' (...) 'Jan moet keuzes maken. A, een club vinden waar hij veel speelt en B, waar hij goed kan verdienen. Daarin heeft hij niet goed gekozen. Anders kun je het niet uitleggen. Als je bij Villarreal niet veel speelt en je bij Liverpool hetzelfde overkomt, dan denk ik dat je niet verstandig bent. Ik heb daar geen invloed op. Het is zijn keuze om te gaan en te staan waar hij wil. Maar als hij mij om raad had willen vragen, dan had dat altijd gekund.'

Van Basten kan morgenavond in de oefeninterland tegen Ecuador, in Amsterdam, waarschijnlijk niet over Romeo Castelen beschikken. De rechtsbuiten van Feyenoord raakte zondag in de uitwedstrijd bij FC Groningen aan zijn knie geblesseerd. Hij ontbrak daardoor gisteravond op de training van Oranje. Gezien het karakter van de oefeninterland wil bondscoach Van Basten geen risico met zijn spelers nemen.

Khalid Boulahrouz verscheen helemaal niet in Katwijk. De verdediger van Hamburger SV meldde zich zondagavond geblesseerd af. Van Basten roept geen vervanger op. De bondscoach zei vrijdag tijdens de presentatie van zijn selectie dat sommige spelers hem voor en tijdens de wedstrijd tegen Ecuador moesten overtuigen.