Prinses sommeert ex-man te zwijgen

Prinses Margarita heeft haar ex-echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn gesommeerd geluidsbanden van een gesprek met koningin Beatrix direct af te staan en niets daaruit openbaar te maken.

Het zou gaan om opnames van een gesprek tussen Margarita en de koningin op 19 januari 2002 over het huwelijk van Margarita. Kemper dreigt met een kort geding achter gesloten deuren als de ex-geliefde van Margarita de banden of de betreffende brief in de openbaarheid brengt.

Margarita laat via haar advocaat weten spijt te hebben dat ze de gesprekken met de koningin heeft opgenomen. 'Ik vind dat achteraf zodanig onbehoorlijk dat ik de heer De Roy van Zuydewijn [...] heb gevraagd die kopie af te geven en de inhoud niet openbaar te maken', schrijft ze in een verklaring. De prinses ziet het als een 'morele plicht om mijn tante te beschermen tegen verder misbruik van het vertrouwen dat zij in mij stelde'.

De prinses ontkent ook de bewering van de Roy van Zuydewijn dat zij DNA heeft afgestaan voor een erfelijkheidsonderzoek. Ze eist dat haar ex-man een verklaring aflegt dat dit niet klopt.

De Roy van Zuydewijn heeft maandagavond de website www.hypocrietofniet.nl gelanceerd, waarop hij een briefwisseling met Margarita's advocaat, G. Kemper, publiceert. Uit een brief van de advocaat blijkt dat het gaat om in het geheim gemaakte opnamen, die Margarita en haar man eerder aan verslaggevers van tijdschrift HP/De Tijd lieten horen. 'Openbaarmaking van het gesprek tussen Margarita en haar tante is een inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer en die van haar gesprekspartner en om die reden onrechtmatig', aldus Kemper in de brief.

Kemper bevestigt de inhoud van de brief en laat weten het 'niet netjes' te vinden dat De Roy van Zuydewijn zijn brief op de website heeft geplaatst. In zijn brief aan de Roy van Zuydewijn heeft Kemper expliciet gevraagd 'deze sommatie en de achtergronden daarvan [...] niet aan derden bekend te maken'.

In een antwoord op de brief van Kemper schrijft De Roy van Zuydewijn dat de inhoud van de banden een 'groot maatschappelijk belang' dient en dat hij ze daarom wil openbaren.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wilde vanochtend niet inhoudelijk reageren op de kwestie. Wel zegt de dienst dat ook de koningin op de hoogte is van de stappen die Margarita onderneemt om de geluidsopnames terug te vorderen van haar vroegere echtgenoot.