Poolijs-satelliet krijgt nieuwe kans

Rotterdam, 28 febr. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft besloten tot de herbouw van een satelliet voor het bestuderen van de ijssituatie aan de polen. Afgelopen oktober ging de originele CryoSat, zoals de satelliet gedoopt is, bij de lancering verloren. De raket die Cryosat vanaf een militaire basis in Noord-Rusland in een baan om de polen moest brengen, stortte kort na de lancering in de Noordelijke IJszee. De ESA acht metingen aan de dikte van het vaste en drijvende poolijs van groot belang. Ze moeten aan het licht brengen in hoeverre de massa van het poolijs verandert door toedoen van de opwarming van de aarde, en wat de relatie is met het stijgen van de zeespiegel. Nog altijd weten klimaatwetenschappers niet of het volume aan poolijs toe- of afneemt. De lancering van CryoSat-2 staat gepland voor maart 2009.