'Open TNT goed voor de markt'

Postbedrijf TNT is volgens analisten eenvoudiger over te nemen, nu TNT zelf bekend heeft gemaakt dat er met interne documenten is geknoeid 'Maar stand alone is ook mogelijk.'

Voor de deur van het Amsterdamse Hilton-hotel stonden gisteren pontificaal drie mini's van koeriersbedrijf DHL geparkeerd. Binnen stond TNT op het punt zijn jaarcijfers 2005 bekend te maken. Een plagerijtje? Even later reden de autootjes weg. DHL is onderdeel van Deutsche Post, een grote concurrent van TNT. En het Nederlandse post- en expressbedrijf wordt al maanden in verband gebracht met een mogelijke overname door een grote buitenlandse partij.

'Deutsche Post zal dat zeker niet zijn', zegt Danny van Doesburg, analist bij SNS Securities. Een overname van TNT door het Duitse bedrijf zou in Europa een veel te grote machtsconcentratie betekenen, waar de Europese Commissie nooit mee in zou stemmen.

Van Doesburg ziet het Amerikaanse bedrijf UPS als belangrijkste kandidaat om op TNT te gaan bieden. Hij spreekt over 'een strategische keus van de Amerikanen'. TNT is sterk vertegenwoordigd in Duitsland en UPS zou met TNT voet aan de grond krijgen in het hart van Europa.

Thijs Berkelder van zakenbank Petercam geeft TNT ook een hele goede kans om zelfstandig door te gaan. Door het afstoten van de divisie logistiek, die naar verwachting dit jaar zal worden verkocht, ontstaat er een 'sterk post- en expressbedrijf' zegt Berkelder.

De openheid van zaken die de topman van TNT, Peter Bakker, gisteren gaf bij de presentatie van de jaarcijfers, over onregelmatigheden die zich hebben afgespeeld met documenten bij TNT, is door de analisten goed ontvangen. Bakker erkende gisteren dat bij vestigingen van zijn bedrijf 'fiscale documenten zijn geantidateerd en vervalst'. TNT laat onafhankelijk onderzoek naar de zaak verrichten. Het bedrijf sluit niet uit dat de belastingdienst (in een niet met name genoemd land) met een navordering zal komen, maar de kans dat dit gebeurt schat Bakker op minder dan 50 procent.

'Ik vind het heel wat dat een bedrijf dit intern constateert en het ook naar buiten brengt', zegt Thijs Berkelder. 'TNT heeft vertrouwen in de goede afloop, anders hadden ze wel een voorziening getroffen.' Danny van Doesburg spreekt over TNT als 'een gerespecteerd bedrijf bij beleggers'. SNS maakt zich geen zorgen over eventuele financiële gevolgen van de onregelmatigheden. 'Ook al zou het tot een belastingclaim komen. Die kun je altijd weer aanvechten en dan ben je weer vier à vijf jaar verder.'

Peter Bakker onderstreept in een telefonische reactie dat TNT 'altijd transparantie' betracht over zijn belastingzaken. 'Onze belastingzaken zijn door onafhankelijk onderzoek in alle landen waar we zijn gevestigd doorgelicht. Vast is komen te staan dat dit voor onze boeken geen gevolgen had. Onze boekhoudingen zijn steeds correct geweest.'

Bakker wil niets weten over een vergelijking van zijn bedrijf met de eerdere schandalen bij Ahold en Shell. 'Daar protesteer ik luidruchtig tegen. Bij ons is sprake van goedgekeurde jaarrekeningen. Geen bedrijf heeft dieper gekeken naar zichzelf dan TNT. Een onze aandeelhouders hebben geen enkele schade geleden.'

TNT schat de eventuele hoogte van de aanslagen tussen de 150 miljoen en 550 miljoen euro. Voor Thijs Berkelder van Petercam is dat een 'overkomelijk bedrag op een marktkapitalisatie tussen de tien en twaalf miljard euro'.

    • Lolke van der Heide