MRSA 'stal' zijn agressieve genen

Een 'vleesetende', tegen vrijwel alle antibiotica resistente mrsa-bacterie heeft zijn agressieve eigenschappen verkregen door genen over te nemen van een andere op zich onschuldige huidbacterie. Dat schrijven onderzoekers van de University of California in San Francisco in een vandaag online gepubliceerd artikel in The Lancet.

De USA300-mrsa-stam waar het hier om gaat is een multiresistente Staphylococcus aureus die ernstige infecties van de huid en het zachte spier- en vetweefsel daar vlak onder kunnen veroorzaken. In september 2000 werd hij geïsoleerd in de Verenigde Staten, daarna dook hij op in Canada en Europa.

De onderzoekers hebben de erfelijke informatie van de USA300-stam vergeleken met die van vijf andere S. aureus-soorten. Daardoor vonden ze de genen die verantwoordelijk moeten zijn voor de 'vleesetende' eigenschappen. De bacterie weet het menselijk afweersysteem te onderdrukken en kan beter dan andere bacteriën in menesleijke cellen binnendringen. De genen daarvoor blijken in één pakket overgenomen te zijn van de veelvoorkomende huidbacterie Staphylococcus epidermis die veel minder verwoestend met dat genenpakket om gaat.

De mrsa-bacterie Staphylococcus aureus is doorgaans alleen in ziekenhuizen vervelend, waar hij bij patiënten met een verzwakte afweersysteem infecties kan veroorzaken. Hij is moeilijk te bestrijden omdat hij van gangbare antibiotica niet dood gaat. Buiten het ziekenhuis wist hij zich tot voor enkele jaren nauwelijks te handhaven, want daar leven vitalere stammen van S. aureus die de ziekenhuisstammen makkelijk verdringen van hun favoriete groeioppervlakken. S. aureus groeit bijvoorbeeld bij een kwart van de mensen in de neusholte. Recent - eigenlijk sinds 2000 - zijn er buiten het ziekenhuis S. aureus stammen ontstaan die bij gezonde mensen ziekten kunnen veroorzaken. Daardoor neemt het aantal ziekten door mrsa-bacteriën de laatste jaren sterk toe.