Meer schadeclaims ouders tegen school

Ouders hebben het afgelopen jaar 2.500 tot drieduizend keer een schadeclaim tegen een school ingediend. Dit heeft verzekeringsmaatschappij Marsh, waarbij duizenden scholen zijn verzekerd, vandaag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder G. Keizer van Marsh is het aantal claims het afgelopen jaar met 10 procent gestegen. Het gaat daarbij om tegenvallende leerprestaties, ongelukjes tijdens schooltijd, verkeerd schooladvies en misbruik van leerlingen door leerkrachten.

Het merendeel van de claims wordt afgehandeld tussen de ouders en de verzekeringsmaatschappij zonder tussenkomst van de rechter. De helft van de claims wordt volgens Marsh gehonoreerd. Dat wil volgens Keizer nog niet zeggen dat de klachten van de ouders ook gegrond zijn. 'We keren uit omdat de claims gedekt worden door de polis.'

Uitgekeerde bedragen variëren van tientallen euro's bij materiële schade tot duizenden euro's bij verkeerd schooladvies en misbruik door leerkrachten.

Volgens G. Huis van de Besturenraad voor het Christelijk Onderwijs worden scholen door de claims steeds voorzichtiger. 'Ze zien maar af van een optocht of een uitstapje, vanwege de aansprakelijkheid', zegt Huis in De Gooi- en Eemlander. De toename van het aantal claims wijt Ton Duif van de Vereniging van Schoolleiders aan de ouders die 'steeds mondiger' worden. Duif: 'Bij misstanden of misverstanden gaan de ouders door tot er een schuldige is gevonden.' Volgens hem zijn scholen niet meer brokken gaan maken. 'Vroeger kreeg een kind op zijn kop als het een gat in de broek viel, nu kruipt de ouder achter de computer om de school aansprakelijk te stellen', zegt jurist J. Keijser van de Besturenraad voor het Christelijk Onderwijs.

In 1998 oordeelde de rechter dat een school in Amsterdam een moeder 4.000 gulden (1.818 euro) moest betalen. Ze wilde kosten van bijles terug die haar zoon nodig had na een leerachterstand.