Italiaanse minister: het lijkt wel augustus 1914

Woede heerst in Italië over het Franse 'protectionisme'. Maar er is ook zelfkritiek. Enel had niet moeten praten over een bod op het Franse Suez, maar het moeten doen.

Italië is woedend over de aangekondigde fusie tussen de Franse energiekolossen Gaz de France en Suez. Rome spreekt van een 'ongeoorloofde daad van Frans protectionisme', bedoeld om te voorkomen dat de Italiaanse elektriciteitsgigant Enel een vijandig bod zou doen op Suez. Premier Silvio Berlusconi heeft de Europese Commissie opgeroepen in te grijpen, omdat de Europese regels van vrije markt en mededinging door Frankrijk zouden zijn geschonden.

De woede lijkt vooral voort te komen uit frustratie en heeft al geleid tot curieuze uitspraken als die van minister Giulio Tremonti van Financiën die refereerde aan de Eerste Wereldoorlog: 'Nu riskeert men echt een afgeleide van augustus 1914 toen niemand het conflict wilde, maar de botsing er uiteindelijk toch is gekomen.'

Italië is zo getergd, omdat het vindt dat Europa met twee maten meet. De Fransen mogen blijkbaar hun energiemarkt afschermen, terwijl de Italianen hard ter verantwoording werden geroepen toen ze hetzelfde probeerden te doen met hun bankensector. Daarnaast overheerst in Italië een crisisgevoel. Of het nu om de economische groei of de betalingsbalans gaat, telkens presteert het land onder de Europese maat.

Het idee bestaat dat Italië langzaam door buitenlandse investeerders wordt overgenomen. De zakenkrant Il Sole 24 Ore illustreert dat vandaag met een tabel waaruit blijkt dat de Fransen substantiële belangen hebben in de Italiaanse banken- en verzekeringssector, in de mode, in de uitgeverij, in de detailhandel en in de industrie, terwijl de Italiaanse belangen in Frankrijk veel beperkter zijn.

Maar er is ook zelfkritiek. De president van Enel, Fulvio Conti, had volgens de Italiaanse media niet moeten praten over het uitbrengen van een bod op het Franse Suez, maar het moeten doen. Nu konden de Franse daarop anticiperen en hun slag slaan.

De aanstaande parlementsverkiezingen hebben de reacties op de Italiaanse deceptie nog eens extra versterkt. Tremonti bereidt nu een wetsvoorstel voor dat toekomstige overnames van Italiaanse bedrijven door buitenlandse ondernemingen moet bemoeilijken.

    • Bas Mesters