Europese islam in Kazan

moslimagroot.jpgWerk aan een stuk over de Tataarse islam. De Tataren zijn al zeker sinds 922 moslim en leven sinds 1552 onder de tsaren en communisten. Van de Russen raken de Tataren nooit meer af, dus hebben ze in hartje Rusland een vrijzinnige, tolerante islam ontwikkeld, mét eigen imamopleiding om radicalen buiten de deur te houden. Ongeveer die ‘Europese islam’ waar de ene helft van Nederland om roept en de ander helft over wanhoopt. ‘Maar uw moslims wonen nog maar dertig jaar onder de christenen’, grapt een islamoloog. ‘Gun ze wat tijd, een eeuw of drie. Alles komt goed.’
Men zemelt in Tatarstan nog eensgezinder over ‘de boel bijeen houden’ dan in Nederland, en ook hier is dat zowel nuttig als oersaai. Zo bezocht ik in Kazan een seminar van de Raad van Europa waar joden, christenen en moslims elkaar ontmoeten. De ene spreker meende dat religies in dialoog moesten blijven om tolerantie te bevorderen, de volgende dat men tolerantie moest bevorderen om in dialoog te blijven. Zeker met die Deense cartoons van tegenwoordig. Bij de derde spreker was ik ingedut, want ik word ook een dagje ouder.
Maar een deel van de Tataarse jeugd  kijkt Al Jazeera en wordt vromer: op straat zie je meer baardjes en hoofddoeken dan vroeger. ‘Gelukkig dat nog maar weinig jongeren internet hebben’, piepte de plaatsvervangend moefti benauwd. Bij kledingwinkel ‘Moslima’ trof ik dit preute quasi-Iraanse uithangbord. Die hijabs en gezandstraalde damesgezichten, dat is even wennen in Rusland. (klik op foto om ’t beter te zien) Gelukkig houden ze wel een miss moslima-verkiezing. (Foto’s Oleg Klimov)

    • Coen van Zwol