Embryocel helpt Huntingtonpatiënt

rotterdam, 28 febr. Transplantatie van embryocellen in de hersenen van Huntingtonpatiënten kan jarenlang de achteruitgang en de dood tegenhouden. Zo`n transplantatie-experiment is zes jaar geleden bij vijf patiënten in Frankrijk uitgevoerd. Eén van hen overleed na vier jaar, na voortdurend achteruit te zijn gegaan. Bij een ander leek de transplantatie eerst aan te slaan, maar na een half jaar ging de achteruitgang door. Drie patiënten maken het goed. De ziekte van Huntington (oncontroleerbare bewegingen en snelle dementie) is een dodelijke erfelijke aandoening. Mensen met het ziekmakende gen zijn meestal gezond tot hun vijftigste levensjaar. Door blokjes hersenweefsel uit 8 tot 9 weken oude embryo`s (na abortus voor gebruik afgestaan) te prepareren en in de bij Huntington aangetaste hersendelen te transplanteren is getracht de hersenfuncties te behouden. Dat levert dus een vaak jarenlange periode van verbetering en stabilisatie, maar de transplanatie biedt geen genezing, schrijven de Franse neurologen in een gisteren online gepubliceerd artikel in The Lancet Neurology.