Duel tussen koek en boterham

Mevrouw Botje is een dartel mens. Dat is al te zien aan haar innige relatie met de wasmachine en het liedje dat ze zingt voor haar stofzuiger Slurfie.

Botje van Theatergroep Kwatta uit Nijmegen is een aangename lichtgewicht voorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Die kijken met open mond naar de fantasiewereld van mevrouw Botje (Agnes Bergmeijer) en de 'meneer met de lichtblauwe broek' (Jawi Bakker). Ze zijn aandoenlijk dom, en domme volwassenen leveren blij kinderpubliek op. Soms zijn de vondsten van regisseur Josee Hussaarts en medebedenker Jeroen van den Berg ook leuk voor de ouders, zoals het duel tussen pannenkoek en bruine boterham. Op andere momenten is het niveau volkomen toegespitst op kleine kinderen, met veel herhalingen en simpele slapstick. En soms is Botje ook gewoon saai voor iedereen, zoals tijdens de act van een leunstoel. Hoewel die ook best leuk begint: 'Ik voelde me al zo slecht maar nu ben ik helemáál kapot.'

Ook kleurrijk maar allerminst vrolijk is Milarepa van het Waterhuis, voor kinderen van twaalf plus. Wellicht menen schrijver Dick van den Heuvel en regisseur Roel Twijnstra dat een ernstig onderwerp over een jonge, kansarme Marokkaanse moordenaar in een brandende Parijse buitenwijk zo erg is, dat er geen humor of fantasie bij past. Een tragische misvatting. Nasrdin Dchar speelt Simon, die een vrouw met een poot van een lamp van het leven beroofd. Nu zit ze in zijn kop en fungeert als zijn geweten. Met vlammende ogen, haar grootste kwaliteit in deze voorstelling, dwingt Maureen Teeuwen het rotjoch terug te gaan in de tijd. Een brij aan ellende braakt hij uit. Terwijl een videoscherm vlammen en gemartelden toont, heerst er op de voorgrond moeizaam spel. De teksten zijn onduidelijk, het verhaal onsamenhangend en de herhalingen maken niemand gelukkig.

Jeugdtheater: Milarepa door het Waterhuis. Gezien: 18/2 Rotterdamse schouwburg. Tournee t/m 5/5. Inl. (010) 2409846 of www.hetwaterhuis.nl Botje door Kwatta. Vanaf 4 jaar. Gezien: 19/2 Badhuis, Nijmegen. Tournee t/m 17/5. Inl. (024) 3600588 of www.kwatta.info.
    • Jowi Schmitz