Donorgeld in strijd vogelgriep blijft uit

Van de 1,9 miljard dollar die donoren in januari toezegden voor vogelgriepbestrijding, is nog maar weinig binnengekomen. Daarom heeft David Nabarro, de vogelgriepcoördinator van de Verenigde Naties, gisteren in Washington crisisberaad gehouden met de Wereldbank, die de financiën beheert.

'Donoren', zegt Nabarro, 'sturen veel geld, expertise en materiaal rechtstreeks naar getroffen landen of internationale organisaties in het veld.' Daarover heeft de Wereldbank geen overzicht. De bank heeft daarom alle donoren gevraagd hoeveel hulp ze hebben gestuurd, en hoeveel er nog aan komt.

Volgens veel betrokkenen is dat rijkelijk laat. Navraag bij de wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO in Genève, leert dat donoren weinig tot niets hebben overgemaakt. Ook de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN in Rome, en de werelddierengezondheidsorganisatie OIE in Parijs schieten hulp aan vogelgrieplanden nu zelf voor.

Van de 1,9 miljard dollar die in Peking werd toegezegd, bestaat één miljard uit leningen en de rest uit giften. Daarvan moet een deel naar een speciaal fonds dat de Wereldbank beheert.

Van de 63 miljoen dollar die donoren aan dat fonds hebben toegezegd, is nog niets binnen. Volgens John Underwood, directeur bij de Wereldbank, stellen de donoren nu criteria op voor de besteding van dat geld. 'Het is immers belastinggeld. Wij kunnen niet zomaar een blanco cheque uitschrijven.'

Nederland stuurt niets via de Wereldbank. 'Wij willen niet op anderen wachten', aldus Harry Paul, directeur diergezondheid van het ministerie van Landbouw. Nederland stuurt wel experts naar Indonesië voor een vaccinatieproject. 'Bij de Wereldbank dienen donoren nu pas plannen in. Wij zijn al bezig. Anderen, zoals de FAO, doen mee.'

Vogelgriepcoördinator: pagina 5