De stemming

Bizar bezoek

Al in de gang van discotheek Eindelijk in Almere hadden de landelijke politici moeten uitleggen wat ze kwamen doen. Het debat van gisteravond ging over lokale politiek en net daarvóór had opiniepeiler Maurice de Hond nieuwe onderzoeksresultaten bekend gemaakt: 46 procent van de kiezers vindt het storend dat Kamerleden en bewindslieden zich bemoeien met de raadsverkiezingen.

'Natuurlijk is het bizar dat we hier zijn', zei D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan aan het begin van het debat. Ze ging al na een paar minuten weg, maar niet omdat ze zich haar eigen kritiek aantrok. Ze had een radio-interview. Kamerlid Boris Dittrich nam het van haar over.

Hij vertelde over zijn werkbezoeken aan Almere. Ook de Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Wijnand Duyvendak (GroenLinks) deden hun best om de zaal ervan te overtuigen dat ze de problemen van Almere kenden: jongeren hadden het niet naar hun zin, de stad was onbereikbaar door de files, er was te weinig geld voor voorzieningen. Alleen Kamerlid Annette Nijs (VVD) zei: 'Ík ga niet doen alsof ik alles weet van Almere.' De mensen die vonden dat landelijke politici niets te maken hadden met deze campagne, hadden gelijk, zei ze. Maar dan moesten ze ook eens wat minder van 'Den Haag' verwachten. 'Als ik mensen hier hoor over Den Haag, gaat het altijd over geld. Ik vind dat beperkt.' (PdK)

Liberale taxi

Slechts één klant wilde liever niet in de taxi van Dolf Zant stappen. Op twee portieren van zijn taxi staat het logo van de VVD Amsterdam geplakt. Zant: 'Dat was een SP'er. Die weigerde principieel.'

Ook collega-taxichauffeurs kijken hem soms met een scheve blik aan. Zant maakt zich er niet druk om. 'Waarom zou een taxichauffeur geen politieke kleur kunnen bekennen?' Met de stickers wil Zant zo vlak voor de verkiezing duidelijk maken dat hij het taxibeleid van de VVD-kandidaat Mark van der Horst steunt. Die wil betere controle op chauffeurs die korte ritjes weigeren.

Van der Horst (nu wethouder verkeer en vervoer) maakt dan ook graag gebruik van de diensten van Zant. Op de achterbank van Zant legt de wethouder zijn beleid uit: 'Het is schandalig als sommige taxichauffeurs de stereo op tien zetten, roken en de weg niet eens goed kennen. Ik verwacht van een taxichauffeur dat hij ook weet waar ik een goed Japans restaurant kan vinden. Daarom willen wij een keurmerk.'

Na de verkiezingen gaat de VVD-sticker weer van de auto af, zegt Zant na enig nadenken. 'Dit is toch meer een eenmalige ludieke actie.' (JM)

'Ik ben lutheraan'

Hans Wiegel nam gisteravond de titel 'Heiden van het jaar' in ontvangst, hoewel hij meteen ontkende dat te zijn. 'Ik ben helemaal geen heiden, ik ben lutheraan', aldus Wiegel. 'Mijn voorouders die uit Duitsland kwamen waren lutheraan. Ik ben nu meer agnost.'

Desondanks nam Wiegel gisteravond de oorkonde van de jongerenvereniging Perspectief van de ChristenUnie in ontvangst. Een mooie prijs vond Wiegel, die hij kreeg naar aanleiding van zijn inzet voor het behoud van artikel 23 van de Grondwet. Die wet regelt het recht op de oprichting van bijzondere (christelijke) scholen. In zijn danktoespraak besprak Wiegel de argumenten voor zijn visie op het bijzonder onderwijs.

Wiegel ging niet in op zijn eigen ambities om nog een keer in de landelijke politiek terug te keren. Hij maakte wel een opmerking over leiderschap op gevorderde leeftijd. De VVD-coryfee verwees naar de groei van de VVD in de Tweede Kamer in 1959, onder leiderschap van Oud, toen 79 jaar. 'De VVD ging toen van dertien naar negentien zetels. Wat maar weer wil zeggen dat leeftijd in de politiek weinig zegt.' (AH)

Aldus...

'Een absoluut hoogtepunt in mijn voetbalcarrière. Meer dan 5 % van de Amsterdammers denkt dat ik rechtsbuiten bij Ajax ben.' (Lodewijk Asscher, PvdA-lijsttrekker in Amsterdam, op zijn weblog)

'Wie de revolutie van Fortuyn wil begrijpen moet goed naar Wouter Bos kijken.' (D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan in de Democraat)

Zondig carnaval

VVD'er Manders, geboren campaigner, viert carnaval. 'Dit is leuker dan spreek-beurten houden.'

Het mag niet, maar het gebeurt toch. Politiek is officieel ten strengste verboden tijdens carnaval. Maar beneden de rivieren treft dit verbod dezer dagen hetzelfde lot als eerder het roomse taboe op seks voor het huwelijk. Temidden van tweeduizend hossende Helmonders in de Carnegie Hal, gisteravond, was daar ineens een reclamebord voor het CDA.

Een beetje pijnlijk was het wel, met name voor prins Briek XXXlll, Ereprins van carnavalsvereniging de Keiebijters. Want onder de goudkleurige carnavalshoed gingToine Manders schuil, euro-parlementariër voor de VVD, geboren en getogen in Stiphout (inmiddels geannexeerd door Helmond). Hoewel hij vanaf het podium vol zicht had op het bord, besloot de geboren VVD-campaigner ('Europa anders, stem Manders' ) het te negeren. Dat zou 'de supergezellige sfeer' alleen maar in gevaar brengen. 'Dit is leuker dan een jaar lang spreekbeurten houden', schreeuwt hij, beide armen in de lucht, heupen in de hoempastand.

Na de jurering van de beste band van carnaval 2006 (De Spurriezeiers uit Stiphout winnen, misschien niet toevallig) begeven de prins en zijn gevolg zich naar een naburig hotel. Als zijn assistenten toch nog even de puntjes op de i willen zetten qua CDA-bord ('We hebben hier een streng protocol'), ontkent Manders het ding überhaupt gezien te hebben. Tijdens een gesprekje aan de toog blijken Manders en zijn partij ook niet zonder zonden te zijn. Zo vertelt de politicus dat de liberalen in Helmond condooms hebben laten verspreiden met opdruk van de VVD als partij voor Vrijheid én Veiligheid.

Carnaval en politiek hebben in Helmond al veel langer een relatie met elkaar, zo blijkt. Zo was KVP-minister Joseph Luns in de jaren zestig een van de roemruchte voorgangers van Manders. En zeker na Fortuyn hebben politici het belang van een directe band met burgers herontdekt, vertelt Manders. Dat een ere-prins als hij volgens het protocol alleen bij uitzondering iets in het openbaar mag zeggen - hij moet dat overlaten aan de Grootvorst van de vereniging - maakt hem daarbij niet uit. 'Het gaat om het directe contact met de mensen: in alle bejaardenhuizen waar ik dezer dagen kom, om de handdruk, én om het meefeesten'. (KV)

Zant en Van der Horst (rechts)
Zant en Van der Horst (rechts)