Daling advertentie-inkomsten hindert mediabedrijf Wegener

Krantenuitgever Wegener, eigenaar van regionale kranten als het Brabants Dagblad en De Gelderlander, heeft nog steeds last van dalende advertentie-inkomsten. Hoewel de Nederlandse economie afgelopen jaar groeide, daalde het advertentievolume in de regionale Wegener-kranten met 6,5 procent. Alleen het aantal personeelsadvertenties steeg, met 14 procent.

Door die tegenvaller, in combinatie met het aanhoudende verlies van abonnementen, daalde de omzet van de uitgever in 2005 met 4 procent tot 763 miljoen euro. Dankzij de verkoop van vastgoed en bedrijfsonderdelen steeg de nettowinst wel, van 19 tot 31 miljoen euro.

Dat heeft Wegener vanmorgen bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers in Amsterdam. Het bedrijfsresultaat, zonder bijzondere posten mee te rekenen, daalde met 8,4 procent tot 50,5 miljoen euro. Voor dit jaar durft het concern geen concrete verwachting uit te spreken. Bestuursvoorzitter Houwert zei over een mogelijk herstel van de advertentiemarkt: 'We verwachten niet vreselijk veel van 2006.'

Wel rekent het bedrijf erop dat de divisie direct marketing en de samenwerking met uitgever PCM (eigenaar van NRC Handelsblad) dit jaar niet meer verliesgevend zullen zijn. Die samenwerking van de verlieslijdende Wegener-kranten in Utrecht en Den Haag met de PCM-kranten Algemeen Dagblad en het Rotterdams Dagblad tot een krant op tabloidformaat, was de belangrijkste operatie in 2005. De oplage daalde van ruim 600.000 tot 555.000, maar lijkt zich volgens Wegener nu te stabiliseren. De operatie kostte Wegener eenmalig 45 miljoen euro.

Wegener rekent erop de resultaten op peil te houden door verdergaande bezuinigingen. Afgelopen jaar verdwenen al 345 voltijdsbanen; in een nieuwe operatie verdwijnen er nog eens 300 voltijdsbanen. Ook gaan de regionale kranten over op tabloidformaat. Volgens Houwert is het tabloidformaat 'geen hype' gebleken.

Wegener kon vanochtend nog niets zeggen over de eventuele overname van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad, die verkocht worden door De Telegraaf. Wegener is een van de bieders en concureert met de uitgever NDC (Dagblad van het Noorden), het Belgische Roulerta en de Britse investeerder David Montgomery.