Concertgebouw verwacht nog meer bezoekers

Het Amsterdamse Concertgebouw verwacht dit jaar een bezoekersrecord te vestigen. Dat is onder andere het gevolg van de stijging van het aantal Robeco Zomerconcerten van 87 naar 114. Naast de concerten in de Grote Zaal en de Kleine Zaal komen er in de maanden juli en augustus ook korte jazzconcerten in de Koorzaal. Daarmee denkt het Concertgebouw de 99.000 bezoekers aan de Zomerconcerten van vorig jaar te overtreffen. Met meer dan 800.000 bezoekers per jaar is het Concertgebouw al jaren de drukst bezochte concertzaal ter wereld.

In het komende seizoen, het laatste dat is geprogrammeerd door directeur Martijn Sanders die in juni vertrekt, organiseert het Concertgebouw zelf 406 van de in totaal meer dan 800 concerten. Sanders wordt geëerd met een Carte Blanche-serie met alle musici en vocalisten die de afgelopen jaren de serie hebben ingevuld. Adjunct-directeur Anneke Hogenstijn wordt na het vertrek van Sanders de hoofdverantwoordelijke voor de programmering, waarbij de nieuwe directeur Simon Reinders een superviserende taak krijgt.

De programmering van de Grote en de Kleine Zaal met rond de vijftig series is in het komend seizoen zeer gevarieerd, met naast klassieke muziek ook veel aandacht voor jazz, wereldmuziek, kinderconcerten en een serie 'Extra concerten' met onder andere een optreden van Herman van Veen. In de serie 'Wereldberoemde orkesten' is er een concert van de Staatskapelle Berlin met de Zevende symfonie van Mahler, geleid door Daniel Barenboim die daarmee voor het eerst in het Concertgebouw optreedt als dirigent. Bernard Haitink dirigeert in juni 2007 bij het Orchestre National de France een concertante uitvoering van Debussy's opera Pelléas et Mélisande met Jean-François Lapointe en Magdalena Kozena.

Rectificatie / Gerectificeerd

De nieuwe directeur van het Amsterdamse Concertgebouw heet niet Simon Reinders , zoals vermeld in het artikel Concertgebouw verwacht nog meer bezoekers (28 februari, pagina 9), maar Simon Reinink.