Brown beticht van plagiaat Da Vinci

De auteur van de succesvolste thrillers uit de geschiedenis, Dan Brown, is gisteren op een zitting voor een Londense rechtbank beschuldigd van plagiaat. Twee andere auteurs beschuldigen hem ervan dat hij in zijn bestseller The Da Vinci Code de opzet van hun boek in grote lijnen heeft overgenomen.

Advocaten van Richard Leigh en Michael Baigent betoogden dat Brown het kernidee voor zijn boek uit 2003 heeft ontleend aan The Holy Blood and the Holy Grail, een boek dat zij in 1982 publiceerden.

Net als Browns bestseller, waarvan in totaal al meer dan 35 miljoen exemplaren zijn verkocht, stellen zij in hun non-fictieboek dat Jezus niet aan het kruis is gestorven. Hij zou in werkelijkheid langer geleefd hebben en na verloop van tijd gehuwd met Maria Magdalena. Het paar zou samen een kind hebben gehad, zodat Jezus nakomelingen had. De katholieke kerk heeft dit 'graalgeheim' altijd verheimelijkt, zo stellen zij.

De civiele procedure is overigens niet gericht tegen Brown persoonlijk, maar tegen zijn uitgever Random House, die overigens ook de uitgever van Leigh en Baigent is. Geëist wordt een forse schadevergoeding. Brown, die doorgaans de publiciteit zoveel mogelijk mijdt, woonde gisteren de zitting persoonlijk bij. De Amerikaan voerde zelf echter niet het woord.

Brown heeft nooit ontkend dat hij het andere boek kende. De titel wordt zelfs ook in The Da Vinci Code genoemd door het personage Sir Leagh Teabing. Diens naam verwijst naar Leigh, terwijl Teabing een anagram is van Baigent. Volgens Brown heeft hij The Holy Blood and the Holy Grail (HBHG), evenwel pas onder ogen gekregen, toen hij al vrijwel klaar was. Van HBHG zijn zo'n twee miljoen exemplaren verkocht.

Volgens de advocaat van de aanklagers is het evident dat Brown zich heeft laten inspireren. Hij verwierp diens verweer als ongeloofwaardig. 'Dit is een buitengewoon rare bewering die iedereen zou verrassen die The Da Vinci Code heeft gelezen na HBHG.'

De uitkomst van de rechtszaak kan de première van de verfilming van Browns boek vertragen. Hierin spelen Tom Hanks en Audrey Tatou de hoofdrollen. Bedoeling is de film in mei in Cannes uit te brengen. Het proces zal naar verwachting twee weken duren. Vorig jaar is Dan Brown ook aangeklaagd voor plagiaat. Een Amerikaanse rechter bepaalde toen dat een klacht van auteur Lewis Perdue, die vond dat Brown het idee voor de bestseller heeft gestolen uit twee van zijn boeken, ongegrond was.