Angst voor kannibalisme drijft sprinkhaantrek

rotterdam, 28 febr. Angst voor kannibalisme is een drijvende kracht achter de migratie van sommige sprinkhanen in het westen van Noord-Amerika. Dat concludeert een internationaal team van biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (27 februari). Behalve de vrees voor de vraatzucht van soortgenoten speelt ook de behoefte aan zouten en eiwitten een rol bij de massale trek van deze zogeheten Mormon crickets (Anabrus simplex). De biologen kwamen erachter dat `Mormon crickets` (geen echte krekel, maar een sabelsprinkhaan) die gingen trekken niet willekeurig alles vreten wat op hun weg ligt, maar op zoek zijn naar specifieke voedingsstoffen. Daarin verschillen ze van andere sprinkhanen. Omdat de ` Mormon crickets` die in een zwerm trekken ook elkaar opeten, is stilzitten een risico. De angst om opgegeten te worden is een belangrijke factor in het model dat de snelheid waarmee een zwerm zich door het veld beweegt, verklaart.